Дострокові місцеві вибори: чи є підстави та на що можуть піти в ОПУ

Читать на русском
Костянтин Бондаренкополітолог
Катерина Одарченкополіттехнолог

У Зеленського є бажання змінити владу на місцях, але юридичної підстави поки немає.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Кость Бондаренко.

За його словами, змінити законодавство так, щоб усе виглядало правильно та законно, складно. Ба більше, є позиція ЄС, який не рекомендував Україні проводити дострокові місцеві вибори.

Провести дострокові вибори можливо лише за умови ухвалення нового закону про столицю та за умови поділу посад мера та голови КМДА. Складно буде провести дострокові вибори навіть точково, оскільки на добровільну відставку мери навряд чи погодяться, уточнив він.

«Київ, Дніпро, Харків, Львів, Одеса – міста, в яких команда Зеленського хотіла би бачити своїх мерів», – зазначив Бондаренко.

Експерт не виключив, що в ОПУ можуть спробувати персонально кожного з мерів цих міст змусити написати заяву.

Він нагадав про спір Зеленського з Філатовим щодо відкриття мосту до 14 вересня. Якщо вчасно міст не відкриють, то буде відставка.

«В принципі, Зеленський може спробувати укласти такі парі з іншими мерами», – припустив політолог.

Які рішення команди Зеленського юристи вважають суперечливими й до чого це призведеРозпуск ради, призначення Богдана, повернення Саакашвілі громадянства України та деякі інші рішення команди президента суперечливі з точки зору права. Чим це обернеться, ми спитали у юристів.

Політтехнолог, керівний партнер компанії SIC Group Ukrainе, Member of International association of political consultants (IAPC) Катерина Одарченко зазначила, що в разі запуску дострокових місцевих виборів міжнародне співтовариство та населення це сприймуть як спробу узурпації влади.

«Будь-який процес виборів продуманий так, щоб була система стримувань і противаг. Якщо говорити про плановість виборів, то якраз усе продумано так, щоб люди мали можливість і могли оцінити роботу тієї чи іншої політичної команди», – пояснила вона.

Безумовно, юридичні механізми знайти можна, тим більше в нас постійно порушують регламент, уточнила експерт.

«Політична доцільність навіть Конституційним судом визначається пріоритетною», – додала вона.

На її переконання, справедливо для громадян було б дати можливість оцінити роботу цієї політичної команди. Хоча, звичайно, для «Слуги народу» це зараз вигідно.

«Вибори восени для «Слуги народу» вигідніші. «Медовий місяць» закінчується. Звичайно, за рік вони вже не матимуть такої підтримки», – резюмувала Катерина Одарченко.

Які рішення команди Зеленського юристи вважають суперечливими та до чого це призведе – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: