Поза часом: які обіцянки міністрів вийшли далеко за період їхніх повноважень

Читать на русском

Мудрий столичний мер Віталій Кличко говорив, що «сьогодні в завтрашній день не всі можуть дивитися». Проте це точно можуть робити українські міністри. Незважаючи на те, що в стабільному складі уряд може проіснувати років п'ять, чи навіть менше (період роботи Кабміну не може перевищувати терміну роботи Ради), іноді міністри публічно заявляють про те, яким якісно новим вони можуть зробити життя українців уже за п'ять-десять років. Очевидно, що після власної відставки вплинути на виконання обіцянки ніхто не може, але члени Кабінету міністрів беруть на себе зобов'язання, іноді особливо не замислюючись, як вони встигнуть їх виконати або чи зробить це хтось після них. «Слово і Діло» зробило добірку таких «обіцянок майбутнього».

Міністри Володимира Гройсмана роздали обіцянок до 2030 року, хоча восени більшість підуть у відставку.
Обіцянки Кабміну Гройсмана до 2030 рокуСлово і ДілоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман, цілком очевидно, піде у відставку восени, але він планував до 2021 року зменшити державний борг до 50% ВВП. Крім того, глава уряду обіцяв за два роки збільшити мінімальну зарплату до 300 доларів. Щоправда, це було, коли він ще сподівався на проходження його партії до Верховної ради.

Далеко заглянув Гройсман і в 2017 році, коли пообіцяв, що протягом семи років зробить Пенсійний фонд бездефіцитним.

На роки вперед дає обіцянки міністр інфраструктури Володимир Омелян. До речі, в інтерв'ю «Слову і Ділу» він розповідав, чому так робить. За його словами, по-перше, в країні має бути бачення, до чого вона йде, а по-друге, всі інфраструктурні проекти тривалі. «І в цьому місія Міністерства інфраструктури: сформувати політику, дати бачення галузі, дати бачення країні, як ми хочемо робити», – сказав міністр.

Наприклад, з обіцянкою міністра завершити будівництво траси Go Highway у 2020 році все зрозуміло, роботи ведуться вже зараз. Але ось обіцянка до 2023 року збільшити кількість аеропортів в Україні до 50 звучить зовсім фантастично, зараз у країні працюють лише 20.

Міністр енергетики Ігор Насалик обіцяв, що за чотири роки (до 2020-го) Україна зможе відмовитися від імпорту газу. Хоча Україна й скорочує споживання газу, обійтися своїми силами найближчим часом точно не зможе.

Серед «далекоглядних» членів уряду також Уляна Супрун, Павло Розенко, Андрій Рева та Оксана Маркарова.

Нагадаємо, Кабінет міністрів виконав свою програму дій на 61%.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: