Рекордні поставки пального з РФ: чому збільшили запаси та що буде з цінами

Читать на русском
Генадій Рябцевдиректор енергетичних проектів НТЦ «Психея»

Ціни на пальне визначають два чинники – курс національної валюти та вартість нафтопродуктів на кордоні. Вартість нафтопродуктів на кордоні знижується, курс гривні стабільний, навіть сильніший, ніж на початку весни.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев.

На його думку, є фактори, які сприяють зниженню цін на пальне. Однак зустрічні санкції України щодо товарів з РФ несуть ризики.

«Виникає необхідність переорієнтації поставок на інші напрямки», – уточнив він.

Експерт нагадав, що в червні 2019 року РФ змінила порядок оформлення експортних партій нафтопродуктів для України, що викликало перебудову схем поставок. Інформаційний простір був заповнений новинами про те, що Україну чекає дефіцит пального.

Ціни на бензин: динаміка вартості пального для авто за останні п'ять роківБензин і дизельне паливо з 2014 до 2019 року подорожчали більш ніж удвічі, а газ іноді падаву ціні.

«Трейдери в розрахунку заробити на можливому дефіциті спробували запастися пальним, встановивши рекордні обсяги закупівель дизпалива та скрапленого газу. Однак дефіциту ресурсу не було й немає», – зазначив він.

За його словами, збільшенню поставок сприяло й те, що російські компанії були зацікавлені не платити спецмита із серпня.

«У підсумку утворився надлишок запасів, зберігати його ніде, трейдери змушені реалізовувати ресурс. Не виключено, що доведеться знижувати ціни», – підкреслив фахівець.

Він навів приклад із середньою роздрібною вартістю скрапленого газу на українських АЗС, яка вже знизилася до 11,46 грн/л.

Як повідомлялося, Україна в липні імпортувала з Росії рекордні 315,4 тис. тонн дизельного пального. Загалом, обсяги імпорту минулого місяця зросли на 20,5% – до 663 тис. тонн, а за півріччя збільшилися майже на 10%, до 3,2 млн тонн.

Нагадаємо, Україна з 1 серпня запровадила спеціальне мито на товари з Росії, які стягуватимуться незалежно від інших зборів.

Динаміка вартості пального для авто за останні п'ять років – на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: