Ціни на бензин: динаміка вартості пального для авто за останні п'ять років

Читать на русском

Після того, як Білорусь вимушено призупинила експорт світлих нафтопродуктів в Україну, Польщу іта країни Балтії через надходження неякісної російської нафти, вартість бензину та дизельного палива різко зросла. Ми вирішили подивитись, як змінювалися ціни на паливо не ситуативно, а протягом більш тривалого періоду. «Слово і Діло» розбиралось, як із 2014 до 2019 року в країні зросли ціни на бензин марки А-95, автомобільний газ і дизельне паливо.

У березні 2014 року літр бензину А-95 коштував 13 грн 7 коп., за літр дизеля потрібно було заплатити 12 грн 18 коп., а за автомобільний газ – 6 грн 56 коп. За даними Мінфіну, в березні 2019 року за літр бензину А-95 потрібно було викласти 28 грн 49 коп., не набагато дешевшим був літр дизпалива – 28 грн 33 коп., газ коштував 12 грн 57 коп.

За п'ять років бензин і дизель подорожчали більш ніж удвічі, а газ – майже вдвічі.

Але якщо бензин і дизель зростали в ціні постійно, то автогаз – стрибкоподібно, а в деякі періоди все-таки дешевшав. Так, у березні 2015 року газ коштував уже майже 10 грн за літр, а до вересня подешевшав до 7 грн 90 коп. Чергове різке подорожчання газу відбулося у вересні-грудні 2016 року, коли за літр палива потрібно було заплатити більш ніж 12 грн. Але до початку літа наступного року газ подешевшав до 10 грн 78 коп., хоча й ненадовго, адже вже у вересні 2017 року пальне коштувало понад 13 грн.

«Нинішні ціни – це більшою мірою панічний ефект. Однак, якщо ситуація з поставками з РФ погіршуватиметься, а з 8 млн тонн 6 млн тонн – саме російські нафтопродукти, то ефект буде негативним», – зазначив у коментарі «Слову і Ділу» член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

За його словами, ми імпортуємо 8 млн тонн, з яких 2 млн тонн – критичний імпорт. Якщо він випадає, а Росія нам дає майже 3 млн тонн, цей обсяг буде складно замінити, уточнив експерт.

Детальніше – на інфографіці.

Раніше ми писали, яких заходів вживають в Україні, щоб уникнути дефіциту палива.

Також ми досліджували, які були сезонні коливання курсу долара до гривні за останні 10 років.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: