Суд скасував арешт майна в закритій справі екс-посадовців «Укргазвидобування»

Читать на русском
Столичний райсуд скасував арешт низки майна в закритій справі колишніх посадовців газовидобувної компанії.
Солом'янський суд Києвафото: «Слово і Діло»

Суд скасував арешт низки майна в межах закритого кримінального провадження за підозрою колишнього начальника механіко-енергетичного департаменту Володимира Микитіна та ексдиректора із підготовки та транспортування газу ПАТ «Укргазвидобування» Олександра Гордієнка в отриманні відкатів.

Такі рішення 6 серпня ухвалила слідча суддя Солом'янського районного суду міста Києва Вікторія Жовноватюк, повідомляє «Слово і Діло».

Як відомо, САП закрила провадження за підозрою Микитіна та Гордієнка. У зв'язку з цим, адвокати подали низку клопотань про зняття арешту з майна. Вказані клопотання суддя задовольнила. Так, вона зняла арешт з такого майна: квартири площею 132,4 кв. м; автомобіля Mercedes-Benz E200 2010 року випуску; земельних ділянок площами 0,1 і 0,0743 га; двох машиномісць; авто Toyota Land Cruiser 2006 року випуску, а також Toyota Land Cruiser 200 2014 року випуску.

Нагадаємо, Микитіну та Гордієнку повідомили про підозру. Як встановило слідство, вони організували схему систематичного отримання неправомірної вигоди від представників підприємств, що спеціалізуються на реалізації професійної техніки для потреб нафтогазовидобувної сфери. Зазначені нібито хабарі вони отримували за сприяння й неперешкоджання в участі в закупівлях «Укргазвидобування», виконання вже укладених договорів із постачання обладнання для потреб держкомпанії та незастосування штрафних санкцій за прострочення термінів поставок обладнання, передбачених договорами.

Крім того, СБУ встановила, що чиновники «Укргазвидобування» за посередництва директора та засновника ТОВ «Торговий дім «МІК Трейд» Сергія Шаповалова отримують неправомірну вигоду від засновника ТОВ «МІК» Олега Мітрохіна за неперешкоджання останньому в здійсненні поставок нафтогазовидобувного обладнання, проведенні своєчасної оплати, незастосуванні штрафних санкцій за договорами, укладеним між ПАТ «Укргазвидобування» та ТОВ «МІК», загальною вартістю 222,4 млн грн.

За даними СБУ, Микитін і Гордієнко за вказаною схемою отримали хабарів на суму 1 млн дол. Як вказується, до цієї суми неправомірної вигоди також входить винагорода за протиправне зменшення штрафних санкцій до ТОВ «МІК» із 7 млн грн до 1 млн грн. До того ж правоохоронці вважають, що Микитіну у вигляді хабара Мітрохін передав Toyota Land Cruiser 200 2015 року випуску.

У спецслужбі також є дані, що звільнені чиновники «Укргазвидобування» могли отримати хабарів на 6,3 млн грн від голови наглядової ради ПАТ «Черкаський автобус» Олександра Дороша за посередництва товариша Микитіна.

Раніше суд скасував арешт грошей екс-чиновника «Укргазвидобування». Також в цій справі не заарештували майно пов'язаної особи.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: