Суд знову скасував арешт грошей екс-посадовця «Укргазвидобування»

Читать на русском
Столичний райсуд скасував арешт понад 150 тисяч доларів колишнього посадовця української газовидобувної компанії.
Київський апеляційний суд

Суд скасував арешт 152,7 тисячі доларів колишнього начальника механіко-енергетичного департаменту ПАТ «Укргазвидобування» Володимира Микитіна, затриманого за «підозрою» в отриманні «відкатів».

Таке рішення 1 квітня ухвалила колегія суддів Київського апеляційного суду, повідомляє «Слово і Діло».

Як відомо, під час обшуку в Микитіна слідчі готівкою знайшли 1,26 мільйона гривень, 174,5 тисячі доларів і чотири iPhone: 7 Plus, 6s і ще два телефони, моделі яких не вказані. Вказані речі були вилучені й за ухвалою суду на них наклали арешт, про який просив прокурор Київської місцевої прокуратури №7. Втім власники майна подали апеляційну скаргу. Розглянувши скаргу, судді її задовольнили і скасували арешт цього майна.

Вказане провадження було порушене Київською місцевою прокуратурою №7 за фактами, встановленими Головним управлінням боротьби з корупцією та організованою злочинністю Служби безпеки України. Як встановило СБУ, екс-начальник механіко-енергетичного департаменту ПАТ «Укргазвидобування» Микитін спільно з колишнім директором із підготовки та транспортування газу ПАТ «Укргазвидобування» Олександром Гордієнком організували схему систематичного отримання неправомірної вигоди від представників підприємств, що спеціалізуються на реалізації професійної техніки для потреб нафтогазовидобувної сфери. Зазначені нібито хабарі вони отримували за сприяння й неперешкоджання в участі в закупівлях «Укргазвидобування», виконання вже укладених договорів із постачання обладнання для потреб держкомпанії та незастосування штрафних санкцій за прострочення термінів поставок обладнання, передбачених договорами.

Крім того, СБУ встановила, що чиновники «Укргазвидобування» за посередництва директора та засновника ТОВ «Торговий дім «МІК Трейд» Сергія Шаповалова отримують неправомірну вигоду від засновника ТОВ «МІК» Олега Мітрохіна за неперешкоджання останньому в здійсненні поставок нафтогазовидобувного обладнання, проведенні своєчасної оплати, незастосуванні штрафних санкцій за договорами, укладеним між ПАТ «Укргазвидобування» та ТОВ «МІК», загальною вартістю 222,4 млн грн.

За даними СБУ, Микитін і Гордієнко за вказаною схемою отримали хабарів на суму 1 млн дол. Як вказується, до цієї суми неправомірної вигоди також входить винагорода за протиправне зменшення штрафних санкцій до ТОВ «МІК» із 7 млн грн до 1 млн грн. До того ж правоохоронці вважають, що Микитіну у вигляді хабара Мітрохін передав Toyota Land Cruiser 200 2015 року випуску.

У спецслужбі також є дані, що звільнені чиновники «Укргазвидобування» могли отримати хабарів на 6,3 млн грн від голови наглядової ради ПАТ «Черкаський автобус» Олександра Дороша за посередництва товариша Микитіна.

Нагадаємо, САП повідомила про підозру Микитіну і Гордієнку.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: