Протести та затримання в Москві: чи можливий «російський бунт»

Читать на русском
Олег Ліснийполітолог

Протести в Москві не можуть змінити систему влади. Великий «російський бунт» зараз в принципі неможливий.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Олег Лісний.

Експерт нагадав ситуацію в Україні з розгоном студентів 2013 року.

«Коли в нас побили студентів, то на вулиці Києва вийшли мільйони. В РФ б'ють молодь, але єдине, на що здатні протестувальники, – кричати, щоб відпустили, й знімати на телефон. Ця історія не про революцію та не про повалення», – зазначив Лісний.

На його думку, події, що відбуваються в РФ, не стануть історією потужного протесту проти влади. Це радше схоже на акцію невдоволення, що не має масовості, не підтримується більшістю росіян. Такі протести навіть вигідні режиму Путіна.

«Чи є в РФ опозиція? Ні. З точки зору реального протесту в майбутньому, Навальний лише шкодить. За допомогою інтернет-каналів Навальний виводить людей на протест маленькими групами. При цьому частина відмовляється, а іншу частину б'ють», – акцентував він.

Свідомо чи ні, але Навальний ламає молодь. Виводити маленькими групами людей проти такого танка, як репресивна російська машина, вкрай неефективно.

За його словами, в молоді відбивається бажання протестувати, оскільки вони бачать, що це шлях у нікуди.

«Телебачення показує потім усе одно ту картинку, яка потрібна дорослим. Все це замикається в капсулу нерозуміння», – підкреслив політолог.

Горезвісний нещадний російський бунт неможливий у нинішній ситуації.

«Немає передумов розглядати протести як щось серйозне», – констатував він.

Ситуація з пожежами, протестами та іншими проблемами, якщо й викликає в суспільства запитання, то на рівні кухні, додав фахівець.

«Якби населення масово вийшло на протест проти війни з Україною, сказавши ні війні, це була б інша історія. Люди незадоволені, але рівень протесту не той. Коли десь у блогах невиразно пишуть про проблеми РФ і хтось періодично виходить на вулицю, це не історія бунту», – пояснив він.

Еволюція протестів: чи почнеться в Росії свій «майдан»Протестні настрої в Російській Федерації зростають і можуть охопити всю країну через рішення про недопуск кандидатів на вибори.

На його думку, в Росії немає стрижня, який би підняв суспільство проти нинішнього режиму Путіна.

«Протести в РФ не дають підстав говорити про те, що всі об'єдналися й повстали проти центральної влади з вимогами щодо змін», – резюмував Олег Лісний.

Нагадаємо, акції протесту в Москві розпочалися 14 липня за ініціативи опозиціонера Олексія Навального. Демонстранти вимагають допустити до виборів до Мосміськдуми незалежних кандидатів.

Під час протестів у Москві силовики РФ змусили операторів відключити мобільний інтернет у центрі міста. Це перший випадок відключення інтернету в Росії за рішенням влади.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: