НАБУ розслідує виділення в оренду землі на Одещині

Читать на русском
Антикорупційні правоохоронні органи ведуть слідство щодо фактів виділення в оренду земель фізичним особам в Одеській області.
колегія ГУ Держгеокадастру в Одеській області

Детективи Національного антикорупційного бюро розслідують можливе зловживання службовим становищем начальником Головного управління Державної служби України з питань, геодезії, картографії та кадастру в Одеській області Мариною Савченко та її заступником Сергієм Вербовщуком при безпідставному виділенні в оренду земель, які перебувають у власності держави.

Про це йдеться в ухвалі Солом'янського районного суду міста Києва від 30 липня, повідомляє «Слово і Діло».

Як встановили детективи, Савченко та Вербовщук імовірно з метою одержання ними неправомірної вигоди вчинили зловживання своїм службовим становищем шляхом безпідставного виділення в оренду земель, які перебувають у власності держави, зміни їх цільового призначення та зменшення відсоткової ставки орендної плати за користування землею, що спричинило тяжкі наслідки державним інтересам. Також, за даними слідства, посадовці Держгеокадастру могли вступити у змову з фізичними особами.

За версією НАБУ, начальниця Держгеокадастру в Одеській області вступила у змову з двома фізичними особами і зловживаючи службовим становищем, вчинила дії з виведення земель із власності держави, зміни їх цільового призначення та подальшого продажу в обхід обмежень, визначених п. 15 Розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України, шляхом їх передачі спочатку у приватну власність громадян, з подальшою передачею на користь приватних компаній, підконтрольних цим двом фізособам.

Так, як вказують у НАБУ, Савченко у 2017 році видала накази про надання земельних ділянок сільськогосподарського призначення загальною площею 170,44 га у приватну власність низці фізосіб, які не збиралися використовувати земельні ділянки за цільовим призначенням. Приблизна вартість цих ділянок становить 4,7 млн грн.

За даними правоохоронців, фізособи, які отримали по 2 га землі з цих 170,44 га загалом, внесли їх до статутних фондів підприємства, що підконтрольні невідомим, які вступили у змову з керівництвом Держгеокадастру. Так, детективи встановили, що ці особи зареєстрували на пов'язаних осіб 7 підприємства, які отримали ці землі, зокрема: ТОВ «Сичавка Енерджи» – 22,10 га; ТОВ «Енергія Сонця та Вітру» – 21,8333 га; ТОВ «Гільдендорф Енерджи» – 24 га; ТОВ «Куліндор Енерджи» – 34 га; ТОВ «Куріс Енерджи» – 27,8 га; ТОВ «Майори Енерджи» – 20,7014 га та ТОВ «Аджалик Енерджи», яке набуло у власність 20 га земельних ділянок.

Пізніше частину вказаних підприємств, а саме ТОВ «Гільдендорф Енерджи», ТОВ «Куліндор Енерджи», ТОВ «Куріс Енерджи» та ТОВ «Майори Енерджи», з метою приховання реальних власників було перереєстровано на кіпрський офшор Bicalea Holdings LTD.

Крім того, детективи встановили, що начальниця Держгеокадастру в Одеській області нібито у 2018 році ухвалила рішення про зміну цільового призначення земельних ділянок та зменшення з 5% до 3% ставки орендної плати за землею, яка була виділена для користування юридичним особам ТОВ «Аджалик Енерджи», ТОВ «Білине-Солар». Як вказують у Бюро, цей план нібито був реалізований за допомоги заступника Савченко Вербовщука та ще однієї особи, яка має вплив на начальника управління Держгеокадастру. Так, ця особа організувала надання службовим особам ГУ Держгеркадастру в Одеській області доступу до системи електронного документообігу «Автоматизована система управління документами «ДОК ПРОФ 3» Держгеокадастру для внесення змін до вищевказаного наказу про ставку орендної плати за землю для її зниження. Внаслідок цього, як вказують у НАБУ, посадовцями Держгеокадастру було внесено зміни до цих наказів і зменшено ставку.

В ході розслідування детективи провели обшук за місцем проживання заступника начальника ГУ Держгеркадастру в Одеській області Вербовщука і фізособи, якій підконтрольні вказані підприємства. У результаті слідчих дій детективи вилучили два мобільних телефони: Samsung Galaxy S7 Вербовщука та iPhone спільника. За клопотанням НАБУ, суд наклав на них арешт.

Також детективи провели обшук і у Савченко. В ході них були вилучені мобільні телефони iPhone 7 і 8 та низку земельної документації. Рішенням суду на все накладено арешт.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру віце-президенту НААН в причетності до заволодіння землею в Київській області. Своєю чергою у САП розповіли деталі справи щодо посадових осіб НААН. Пізніше НАБУ і САП повідомили про підозру ще двом особам, причетним до розкрадання землі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: