Безкоштовна комуналка для пенсіонерів: чи реально та в чому ризик

Читать на русском
Дмитро Яблоновськийфінансовий аналітик
Василь Юрчишин

Кошти на те, щоб забезпечити безкоштовну комуналку можна знайти лише в держбюджеті, інших джерел немає. Питання в тому, чи під силу це бюджету та скільки буде додаткових коштів.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив заступник виконавчого директора Центру економічної стратегії Дмитро Яблоновський.

«У нас уже в принципі досить багато запозичень, Мінфін, зокрема, робить достатньо запозичень. Якщо ми вже живемо в кредит, то питання в тому, чи можемо ми дозволити собі витратити ще додаткові кошти. Крім того, питання в тому, наскільки доцільна взагалі така ініціатива. Тут може бути поле для зловживань», – зазначив Яблоновський.

Він звернув увагу, що є випадки, коли пенсіонеру за 70 років, але в його помешканні прописані ще онуки. В підсумку вони отримують субсидії.

«Чи можемо ми перевірити це все, чи проживають там онуки? Дуже багато критеріїв, які складно довести й перевірити», – пояснив експерт.

Своєю чергою це відкриває можливості для потенційних зловживань, уточнив він.

«Так, дійсно, потрібно підтримувати пенсіонерів, шукати якісь варіанти. Якщо це бабуся, яка живе сама на одну пенсію, не отримує субсидію, то, звичайно, слід шукати можливості допомагати. Однак у цій ініціативі є дуже багато ризиків як із точки зору бюджету, тому що незрозуміло, де взяти ці гроші, так і з точки зору перевірок», – підкреслив Яблоновський.

Директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин зазначив, що останнім часом пропонують різні пільги, скорочення: знизити податки, збільшити відрахування чи, як зараз, звільнити від додаткових виплат.

«За рахунок чого все це фінансуватиметься? Хто це профінансує? Якщо майбутній уряд знає, де можна взяти ресурси, це одне, а якщо це просто гарні слова, а потім будуть шукати ресурси, як зараз, бізнесмени мають будувати дороги, фарбувати кіоски, то це неприпустимо», – уточнив він.

Звичайно, є ще один варіант – перекласти відсутні доходи на плечі тих, хто може платити, додав фахівець.

«Однак зрозуміло, що це не варіант, це дуже нерозумно», – резюмував Василь Юрчишин.

Представник президента в Кабміні заявив, що українські пенсіонери, старші за 70 років, платитимуть незначну частину платежів за комуналку, а решту суми покриватиме держава.

Як повідомлялося, також в ОПУ пропонують добровільний вихід на пенсію та добровільний вибір пенсійного віку. Однак форми соціального забезпечення в різних випадках будуть різними.

Додамо, Володимир Зеленський пообіцяв забезпечити перехід від солідарної до накопичувальної пенсійної системи.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: