Ринок землі: Гройсман не виконав обіцянку створити нові правила для його роботи

Читать на русском
Володимир Гройсман скоро піде у відставку, а нові правила для запровадження ринку землі він створити не встиг.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман не виконав обіцянку створити прозорі правила гри на ринку землі, які запобігатимуть скуповуванню земельних ресурсів одними 1 тими ж особами.

Обіцянка він давав у жовтні 2016 року, нагадує «Слово і Діло».

«Ми маємо створити абсолютно прозорі правила гри, з якими мають погодитися, в тому числі, й власники землі. Я б хотів, щоб це (прозорий ринок землі – ред.) дозволило власникам землі стати багатшими, а не біднішими. Має бути низка запобіжників, які потрібно використовувати в цьому процесі. І для цього в нас є проста модель. Я планую залучити депутатів парламенту, уряд, експертів, представників власників, ми створимо робочу групу. За 2-3 місяці зможемо виробити пропозиції. В цьому питанні не має бути підкилимної гри. Я все це виведу на прозорість», – розповів глава уряду.

У квітні 2017 року стало відомо, що за дорученням Гройсмана в Міністерстві аграрної політики була створена робоча група з підготовки концепції впровадження обороту земель сільськогосподарського призначення. До групи увійшли представники центральних органів виконавчої влади, парламентських фракцій і груп, Світового банку, місцевого самоврядування та громадськості.

На початку 2017-го відбулося перше засідання групи, на якому розглянули проект концепції. В документі запропонували поетапно запроваджувати оборот землі, встановити порядок обігу, шляхи попередження можливих ризиків при його впровадженні. Крім того, Мінагрополітики та Державна служба з питань геодезії, картографії і кадастру розробляли законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення.

Але станом на 2019 рік законопроект до Верховної ради уряд не вносив. Водночас парламент щороку подовжує мораторій на продаж землі, що як мінімум на рік відкладає запуск земельної реформи.

Певні кроки для проведення земельної реформи були зроблені, але оскільки правила для ринку поки не створені, Гройсман провалив обіцянку.

Нагадаємо, в Офісі президента анонсували скасування мораторію на продаж землі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: