Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Гройсман обіцяє нові правила для ринку землі

14 жовтня 2016 року прем'єр-міністр України Володимир Гройсман пообіцяв створити прозорі правила гри на ринку землі, які будуть запобігати скуповуванню земельних ресурсів одними й тими ж особами. Правила створюватиме робоча група, що складатиметься з депутатів парламенту, членів уряду, експертів, представників власників земель.
Не виконано
Сказано 14 жовтня 2016 р.

Джерело

  • http://www.unian.ua/politics/1572622-volodimir-groysman-ya-vipustiv-kontrol-za-situatsieyu-bukvalno-na-dvi-godini-bo-same-perebuvav-na-operatsiynomu-stoli-viyshovshi-z-narkozu-diznavsya-scho-opz-zupinivsya.html
  • Лист директора Департаменту землеробства та технічної політики в АПК Володимира Топчія від 21 квітня 2017 року
  • http://gazeta.lviv.ua/2017/12/07/prodovzheno-moratorij-na-prodazh-silskogospodarskix-zemel-v-ukrayini/
  • https://ukr.segodnya.ua/economics/enews/u-zelenskogo-zagovorili-ob-otkrytii-rynka-zemli-nazvany-sroki-1309864.html
  • https://tsn.ua/politika/razumkov-poyasniv-scho-chekaye-na-ukrayinciv-iz-rinkom-zemli-pensiynoyu-medichnoyu-ta-osvitnoyu-reformami-1384644.html

Результат

Відповідно до листа директора Департаменту землеробства та технічної політики в АПК Володимира Топчія від 21 квітня 2017 року, за дорученням прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана у Мінагрополітики утворено робочу групу за участю представників заінтересованих центральних органів виконавчої влади, депутатських фракцій і груп у ВРУ, Світового банку, асоціацій місцевого самоврядування та громадськості, яка проводить роботу щодо підготовки Концепції запровадження обігу земель сільськогосподарського призначення. Склад робочої групи з підготовки Концепції запровадження обігу земель сільськогосподарського призначення (далі - Склад робочої групи) затверджено наказом Мінагрополітики від 14.11.2016 № 465 «Про утворення робочої групи з підготовки Концепції запровадження обігу земель сільськогосподарського призначення». Наказом Мінагрополітики від 29.12.2016 № 588 «Про внесення змін до складу робочої групи з підготовки Концепції запровадження обігу земель сільськогосподарського призначення» внесено зміни до Складу робочої групи.

24 січня 2017 року під головуванням міністра аграрної політики та продовольства України відбулося перше засідання вказаної робочої групи, на якому було розглянуто проект Концепції запровадження обігу земель сільськогосподарського призначення, яким було запропоновано, етапність запровадження обігу земель сільськогосподарського призначення, встановлення порядку обігу земельних ділянок сільськогосподарського призначення, встановлення шляхів упередження можливих ризиків при запровадженні обігу земель сільськогосподарського призначення.

Станом на квітень 2017 року Міністерством аграрної політики та продовольства України спільно з Державною службою України з питань геодезії, картографії та кадастру розробляється законопроект щодо обігу земель сільськогосподарського призначення.

20 липня 2017 року речник МВФ Вільям Марі повідомив, що Міжнародний валютний фонд відклав виконання Україною вимоги здійснити земельну реформу на пізніший час.

20 грудня 2018 року Верховна Рада продовжила мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до 2020 року. Рішення нардепів означає, що як мінімум на рік відкладається запуск земельної реформи.

Станом на липень 2019 року земельну реформу не проведено, тому обіцянці після позачергових виборів ВРУ і незадовго до відставки уряду присвоєно статус «не виконано».