Справа ДПЗКУ: суд залишив заарештованим майно обвинуваченого

Читать на русском
Столичний райсуд відмовився розглядати клопотання про зняття арешту з майно обвинуваченого, бо справа вже передана до суду для розгляду по суті.
Солом'янський суд Києвафото: «Слово і Діло»

Суд залишив без розгляду два клопотання про зняття арешту з майна обвинуваченого у справі Державної продовольчо-зернової корпорації України представника міжнародного зернотрейдера Дмитра Добрія, оскільки його справа була скерована до суду для розгляду по суті.

Такі рішення 26 липня ухвалила слідча суддя Солом'янського районного суду міста Києва Вікторія Жовноватюк, повідомляє «Слово і Діло».

Як вказується в рішенні, адвокат Добрія просила зняти арешт з ноутбуку iMac, двох мобільних телефонів iPhone 7, жорсткого диску та автомобіля Land Cruiser Prado 150. На думку адвоката, на сьогоднішній день підстави для арешту майна відпали, у зв'язку з чим накладений ухвалою слідчого судді арешт підлягає скасування.

Проте від детектива Національного антикорупційного бюро до суду надійшло повідомлення, що кримінальне провадження за обвинуваченням Добрія скеровано до Печерського районного суду міста Києва для розгляду по суті. Таким чином, Солом'янський суд позбавлений можливості вирішити питання про наявність правових підстав для скасування арешту майна.

Як відомо, представнику міжнародного зернотрейдера Добрію інкримінують вчинення правопорушень, передбачених частиною 5 статті 27 ч. 3 ст. 369, ч. 5 ст. 27 ч. 4 ст. 190, ч. 3 ст. 209 Кримінального кодексу України. За версією слідства, він та посадовці ДПЗКУ організували корупційну схему, за якою зерно, що належало держкомпанії, через низку суб'єктів господарювання, в тому числі з ознаками фіктивності, було поставлено в Саудівську Аравію. Постачання відбувалось на умовах післяплати, що не відповідало встановленим ринковим правилам. У результаті ДПЗКУ кошти не отримала, зазнавши збитків у розмірі 60 млн доларів.

Детективи НАБУ мають докази, що Добрій через іноземні компанії, зареєстровані на Кіпрі, легалізував понад 40,9 млн дол. (понад 577 млн грн), діючи згідно з вказівками організатора схеми, яким виявився громадянин Угорщини, олігарх російського походження Олексій Федоричев.

Нагадаємо, суд знову відмовився заочно арештовувати підозрюваного російського олігарха. Пізніше в суді пояснили, чому не взяли під варту Федоричева.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: