Справа ДЗПКУ: суд пояснив, чому не взяв під варту Федоричева

Читать на русском
Столичний райсуд встановив, що всі запити Національного бюро про вручення підозри олігарху російського походження залишилися без виконання.
Олексій Федоричев

Суд відмовився заочно взяти під варту олігарха російського походження Олексія Федоричева, оскільки той офіційно не набув статусу підозрюваного у кримінальному провадженні Національного антикорупційного бюро про розкрадання в Державній продовольчо-зерновій корпорації України.

Про це йдеться у мотивувальній частині рішення слідчого судді Солом'янського районного суду міста Києва Олени Букіної від 6 липня, повідомляє «Слово і Діло».

Як встановила суддя, НАБУ ще 2 лютого 2017 року склало проект підозри Федоричеву. Вже 7 лютого того ж року НАБУ скерувало запит про міжнародно-правову допомогу щодо вручення підозри олігарху Генеральній прокуратурі Монако. Однак Федоричев відмовився від отримання будь-яких документів. Вже 14 березня 2018 року НАБУ склало нову підозру йому, а 12 квітня – скерувало новий запит до Монако. Як повідомила Дирекція судової служби Монако, місцеві правоохоронці відмовилися давати хід справі про надання міжнародної юридичної допомоги. На думку правоохоронців Монако, у відомостях НАБУ вони не змогли визначити характер справи як кримінальний і вважають їх «суперечками чисто економічного характеру».

Тому суддя вважає, що Федоричев не набув статусу підозрюваного. Також, на її думку, детективи не вручили йому підозру в передбаченому Кримінальним процесуальним кодексом України порядку. Більше того, рішенням суду від 8 липня 2019 року НАБУ було відмовлено у наданні дозволу на затримання підозрюваного з метою приводу для участі в розгляді клопотання.

Раніше суд уже відмовляв НАБУ в заочному взятті під варту Федоричева.

Нагадаємо, НАБУ оголосило в розшук колишнього голову правління ДПЗКУ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: