Замість параду «Хода гідності»: чому Зеленський обрав таку альтернативу

Читать на русском
Віталій Куликполітичний експерт
Олег Саакянполітолог
Олександр Мусієнкополітичний експерт

Це не вперше, коли в країні не буде параду. Так було в 2005-2007 роках, із 2010 до 2013 року, за часів Януковича. Певною мірою Зеленський повертається до традиції немілітарного святкування Дня Незалежності.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Віталій Кулик.

«Якщо рахувати, що країна все-таки воює, то парад має на меті два завдання. По-перше, це демонстрація військової сили, міці, готовності боротися до кінця. По-друге, це мобілізує патріотизм громадян, підкреслює готовність боротися за свою територію, незалежність», – зазначив Кулик.

З іншого боку, парад – це надзвичайне витрачання коштів. Тим не менш, на його думку, якийсь елемент мілітарного проходження через Хрещатик військових частин, принаймні ветеранів, був би доцільним. Однак президент обрав сценарій немілітарного святкування.

«Навряд чи це пов’язано зі скепсисом, який є в частини суспільства щодо Зеленського в ролі головнокомандувача. Це перебільшення пропаганди Порошенка. Тим більше, якщо подивитися на голосування у військах, то видно, що Зеленський набрав чимало голосів», – уточнив експерт.

Він припустив, що такий крок пов’язаний із витратами на парад.

«Імовірно, Зеленському показали суму, яка витрачалася на попередні паради. І щоб його не звинувачували в освоєнні бюджетних коштів, у тому, що міністерство просто спише кудись кошти, він вирішив не проводити парад. Крім того, ще й для того, щоб не експлуатувати патріотичний тренд, який зараз використовує партія Порошенка», – пояснив Кулик.

Політолог Олег Саакян зазначив, що це дуже суперечливе рішення Зеленського. В суспільстві немає консенсусу з приводу того, чи потрібно проводити парад.

Він нагадав, що Янукович також у перший рік свого президентства скасував військовий парад з аргументацією заощадження коштів.

«Таким чином, він потрапляє в пастку Януковича, в сенсі асоціації з його іменем», – додав Саакян.

На думку керівника Центру військово-правових досліджень Олександра Мусієнка, рішення не проводити парад виважене та прагматичне.

«Побачивши суму в 300 мільйонів гривень, яка є серйозною й вагомою для оборонного бюджету, президент вирішив не витрачати її на проведення помпезних заходів, а скерувати на премії для військовослужбовців. Я вважаю, що цей крок в умовах українсько-російської війни є правильним. Переможемо, тоді святкуватимемо й проводитимемо паради», – підкреслив експерт.

Як відомо, замість військового параду на День Незалежності в Києві відбудеться Хода гідності з військовими та керівництвом держави.

Реакція соцмереж на рішення президента – в нашому огляді.

Раніше «Слово і Діло» з'ясувало, як змінювалися зарплати та пенсії військовослужбовців за час війни з Росією.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: