САП закрила справу про хабар Кучмі від Коломойського за контроль над «Укрнафтою»

Читать на русском
В Антикорупційній прокуратурі встановили відсутність складу кримінального правопорушення у справі можливого хабара екс-президенту України.
Ігор Коломойський

Спеціалізована антикорупційна прокуратура закрила кримінальне провадження за фактом можливого вимагання та одержання колишнім президентом Леонідом Кучмою та його зятем бізнесменом Віктором Пінчуком 110 млн доларів хабара від олігарха Ігоря Коломойського за право контролю над ПАТ «Укрнафта».

Про це йдеться у відповіді Генеральної прокуратури на запит «Наших грошей», повідомляє «Слово і Діло».

Як повідомили в ГПУ, постанова про закриття кримінального провадження була винесена 2 серпня 2018 року прокурором САП, який здійснював процесуальне керівництво у цій справі. Прокурор закрив справу, встановивши відсутність складу кримінального правопорушення у діянні.

Нагадаємо, 4 березня 2015 року відбулося засідання Спецкомісії Верховної Ради з питань приватизації, на якому Коломойський заявив, що з 2003 року щомісячно надавав $5 млн (загалом $110 млн) хабара на вимогу тодішнього президента Кучми через його зятя Пінчука за право управляти компанією «Укрнафта».

Вже 11 березня 2015 року комісія парламенту звернулася до Генпрокуратури з вимогою порушити кримінальне провадження за цим фактом. При цьому голова парламентської комісії Борис Філатов заявляв, що «свіфти, що підтверджують дачу хабара Кучмі і Пінчуку та передані в комісію, будуть направлені до ГПУ». 18 березня ГПУ порушила провадження.

За даними держреєстру судових рішень, адвокат Коломойського надав слідству копії документів, серед яких – копія угоди про співробітництво з досягнення оперативного контролю над ВАТ «Укрнафта» від 25 січня 2003 року, відповідно до якої неперсоніфіковані особи домовились про здійснення контролю над «Укрнафтою», в тому числі: забезпечення призначення на посаду голови правління нову особу; до 1 травня 2003 року обрання на загальних зборах акціонерів нових членів Спостережної ради ВАТ «Укрнафта» та ін.

На виконання цих домовленостей 30 січня 2003 року було обрано нового голову правління «Укрнафти» – Ігоря Палицю, який у період до квітня 2003 року здійснив зміну правління та призначив нових заступників голови правління та головного бухгалтера товариства.

Крім того, встановлено, що 21 березня 2003 року на позачергових загальних зборах акціонерів ВАТ «Укрнафта» було обрано нову Спостережну раду та її голову. Членами Спостережної ради обрано: Микола Швець (голова Дніпропетровської ОДА), Анатолій Балюк (радник Президента України), Вадим Копилов (заступник голови ДПА України), Михайло Кальченко (директор департаменту з питань нафтової та нафтопереробної промисловості Мінпаливенерго), Світлана Ледомська (заступник голови ФДМУ), Олександр Горбунов (керівник апарату міністра з питань економіки та євроінтеграції), а також четверо представників «Приватбанку» – Геннадій Боголюбов, Ігор Коломойський, Михайло Кіперман і Тімур Новіков. Головою Спостережної ради товариства обрано Юрія Бойка (майбутній міністр палива при президенті Януковичі).

Тобто, до Спостережної ради товариства був включений сам Коломойський та четверо осіб з його оточення. Головою правління «Укрнафти» теж стала наближена до нього людина.

Нагадаємо, САП витребувала справу щодо Коломойського і Пінчука. Раніше НАБУ почало розслідувати отримання хабарів екс-чиновниками «Укрнафти» від групи «Приват».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: