Парламентські вибори-2019: головні тренди та висновки кампанії

Читать на русском
Валентин Войтковполітолог

Ще рік тому в президентських рейтингах лідирувала Тимошенко, а про участь Зеленського можна було лише здогадуватися. За рік ситуація кардинально змінилася.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив політтехнолог, виконавчий директор комунікаційної групи XPR Валентин Войтков.

«За рік Зеленський – президент. У нього в руках парламент, незабаром він контролюватиме уряд і, можливо, більшість місцевих рад. Стару політичну еліту знесло цунамі, прийшли нові часи й нові люди», – зазначив Войтков.

На його думку, можна зробити кілька висновків із цієї ситуації. По-перше, політичний «совок» відходить у минуле – люди не хочуть просто так віддавати владу «міцнім господарникам», які замість них начебто все повирішують. Вони хочуть, щоб їх чули, з ними загравали, до них виявляли повагу й головне – були щирими.

Парламентські вибори-2019: хто проходить до Ради за мажоритаркоюПрактично в усіх областях лідирує партія Слуга народу. В Києві СН узяла всі мажоритарні округи.

«По-друге, довіра була й залишається суперактивом. Якщо ви десь помилились, а потім знову помилились, а потім ще раз, відіграти ситуацію буде вкрай складно. Про Мальдіви вам згадають, навіть якщо у вас багато заслуг», – підкреслив експерт.

У політиці можливо все, особливо якщо ви сіли на хвилю суспільних трендів. Ще один показовий аспект полягає в тому, що партійний бренд може гарантувати половину успіху на мажоритарці за умови, якщо бренду довіряють, уточнив він.

«У політиці, як і будь-де, важлива стратегія – куди прямуєте, з ким, на кого опираєтеся, які ресурси є тощо. Але в українській політиці домінує набір хаотичних дій і ситуативних союзів. Тому жодних сюрпризів на виборах, для багатьох це цілком очікуваний результат», – резюмував Валентин Войтков.

«Слово і Діло» з'ясувало, що партії IX скликання наобіцяли українцям утричі більше, ніж їхні попередники.

Яка партія заведе найбільшу кількість депутатів за мажоритарними округами – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: