Парламентські вибори-2019: хто проходить до Ради за мажоритаркою

Читать на русском
Практично в усіх областях лідирує партія Слуга народу. В Києві СН узяла всі мажоритарні округи.
Слово і Діло

Центральна виборча комісія опрацювала половину електронних протоколів, згідно з підрахунками «Слуга народу» набирає 42,45% голосів, «Опозиційна платформа – За життя» – 12,88%, «Європейська солідарність» – 8,64%, «Батьківщина» – 8,01%, «Голос» – 6,38%. Судячи з усього, партія «Слуга народу» збере в парламенті монобільшість, адже її кандидати лідирують у більшості округів. «Слово і Діло» розібралося докладніше.

У Києві більшість виборців підтримали партію «Слуга народу». Найбільшу кількість голосів за неї дав округ №216 – 42,67%. Крім того, кандидати від «Слуги народу» взяли всі столичні мажоритарні округи.

В окрузі №213 оброблено вже майже 80% протоколів, Артем Дубнов набрав удвічі більше голосів, ніж самовисуванець Борислав Береза. Сам Береза йде впритул із Ганною Старостенко від «Європейської солідарності». У 211-му окрузі оброблено менш ніж 40% протоколів, і у Володимира Прокопіва від ЄС теоретично є шанси наздогнати Олександра Юрченка. Все ясно на 212-му окрузі, де підрахували більш ніж 91% протоколів: Максим Перебийніс із подвійною перевагою випереджає Андрія Задерейка від ЄС.

Київська область також за «Слугу народу». На скандальному окрузі №94 порахували тільки 23,5% голосів, зараз лідирує Олександр Дубинський (35,73%), за ним іде Ігор Кононенко (14,24%). Ігор Мосійчук, який зняв свою кандидатуру, все-таки набрав 0,57% голосів.

Близько 30% голосів порахували в окрузі №95. Кандидат від «Слуги народу» Олександр Горобець набирає 29,31%, близько до нього йде Володимир Карплюк – 22,7%. Поки нічого не зрозуміло на 92-му окрузі: самовисуванець Віталій Гудзенко набирає 19,29% голосів, а кандидат від СН Валерій Колюх – 19%.

Партії IX скликання наобіцяли українцям утричі більше, ніж їхні попередники – дослідженняАбсолютно всі партії, які подолали бар’єр, дали в своїх програмах більше обіцянок, ніж партії, які були обрані в 2014 році.

10 з 11 округів Одеської області в більшості проголосували за «Слугу народу» і один округ (143-й) – за «Опозиційну платформу – За життя». Саме на цьому окрузі першим впевнено йде самовисуванець Анатолій Урбанський, який набирає 56,58% голосів, його найближчий опонент – Віктор Куртєв від СН – тільки 27,83%.

В окрузі №139 за підсумками підрахунку 38,29% голосів першим йде кандидат від «Опозиційною платформи» Віталій Саутенко – 30,53%. Впритул до нього кандидат від «Слуги народу» Ігор Васильківський – 28,78%.

Донецька і Луганська області найбільше голосів віддали за «Опозиційну платформу – За життя». При цьому в Донецькій області поки на жодному окрузі не лідирує кандидат від «Слуги народу» (три округи при цьому повністю підраховані) – тільки «Опоплатформа», «Опозиційний блок» і самовисуванці. До речі, Надія Савченко на 51-му окрузі набрала лише 1,2% голосів.

У Луганській області кандидат від СН йде першим тільки на одному, 106-му окрузі, і то до нього наближається кандидат-самовисуванець. В іншому ситуація як і в Донецькій області – «Опоблок», «Опоплатформа» і самовисуванці.

Виділилися виборці у Львівській області: більшість округів підтримали «Слугу народу», але деякі «Голос» і «Європейську солідарність». Цікаво, що в цій області різниця між першим і другому місцем в окрузі невелика, виняток – лише 120-й округ, де Ярослав Дубневич набирає в три рази більше голосів, ніж Тарас Єлейко. Більше 90% бюлетенів підрахували на окрузі №116, там Микола Княжицький від ЄС набирає 23 голосів, а Марта Романяк від «Голосу» – 20,04%. На 117-му окрузі у самовисуванця Оксани Юринець ще є шанси наздогнати Ярослава Рущишина («Голос»).

Вінницька область вся за «Слугу народу». По округах перемагають, в основному, кандидати від СН і самовисуванці. Тільки на 18-му окрузі зараз першим йде Олег Мейдіч від «Батьківщини» – 31,78% голосів проти 16,72% за самовисуванця Руслана Демчака. Віце-прем'єр Володимир Кістіон на окрузі №11 йде тільки п'ятим.

У Харківській області теж лідирує партія «Слуга народу», така ж ситуація і в мажоритарних округах. У 169-му окрузі Олександр Куницький від СН впевнено обходить самовисуванця Олександра Грановського. При цьому Грановський йде впритул з Олександром Кіршем. На 174-му окрузі першим йде Олександр Фельдман, але Вікторія Алєксєйчук відстає на якихось 3%.

Всі чотири округи Чернівецькій області в більшості голосували за «Слугу народу». По округах також лідирують кандидати цієї партії. Максим Бурбак, який на ці вибори йде як самовисуванець, в окрузі 204 отримує вдвічі менше голосів, ніж кандидат від СН Валерій Божик.

Волинська область віддала перевагу «Слузі народу». Але з п'яти округів на чотирьох першими поки йдуть кандидати-самовисуванці, причому з великим відривом.

За «Слугу народу» і Дніпропетровська область. Юрій Корявченков від СН на окрузі №33 набирає майже 61% голосів, у той час як його найближчий суперник від «Опозиційний платформи» – тільки близько 8%. Сергій Северин впевнено перемагає на 39-му окрузі. На 25-му окрузі пораховано більше половини голосів: Максим Бужанський від СН набирає 28,84%, але його суперник-самовисуванець Максим Курячий не сильно відстає – 22,35%.

Вибори до Ради: реакція Бойка, Порошенка, Тимошенко і ВакарчукаЗа попередніми даними, крім Слуги народу в Раду проходять чотири партії: Опозиційна платформа - За життя, Європейська солідарність, Батьківщина і Голос.

Закарпатська та Івано-Франківська області віддали свої голоси за «Слугу народу». У 83-му окрузі з подвійною перевагою першої йде кандидат від «Свободи» Оксана Савчук. На 68-му окрузі майже однакову кількість голосів поки набирають Олександр Пекар від СН і самовисуванець Роберт Горват. На 69-му окрузі першим йде Едгар Токар, але його наздоганяє Віктор Балога.

За багатомандатним округом в Запорізькій області лідирує партія «Слуга народів», по мажоритарці, в принципі, теж. Але на окрузі №78 першим поки йде кандидат від «Опоплатформи» Олександр Пономарьов, але його наздоганяє Віталій Боговін від СН. А на 80-му окрузі першим йде самовисуванець Сергій Мінько.

Житомирська область за «Слугу народу». На 62-му окрузі вже порахували всі бюлетені, там виграв Ігор Герасименко від СН. Сергій Пашинський на окрузі №64 йде тільки третім. Є шанси у Володимира Литвина на окрузі №95: він зараз набирає 29,53%, а Дмитро Костюк – 32,37%.

Партія «Слуга народу» взяла більшість голосів в Кіровоградській області. По мажоритарці теж перемагають їх кандидати, тільки на окрузі №102 першим йде самовисуванець Олесь Довгий.

Сумська і Чернігівська області за «Слугу народу». У 209-му окрузі першим зараз йде Анатолій Гунько від «Батьківщини», його може наздогнати самовисуванець Олександр Кодола. На інших округах перемагають або самовисуванці або кандидати від «Слуги народу».

У Полтавській, Миколаївській та Хмельницькій областях по багатомандатному округу лідирує «Слуга народу». Сергій Каплін по 144-му округу займає лише третє місце. Віктор Бондар в 191-му окрузі випереджає кандидата від «Слуги народу» Марину Потапову.

У Черкаській області половину округів беруть кандидати від «Слуги народу», а половину – самовисуванці. На 197-му окрузі зараз вдвічі більше голосів, ніж суперник, набирає Олександр Скічко.

П'ять округів Рівненської області в більшості віддали перевагу «Слузі народу». По мажоритарці тільки на одному окрузі – 155-м – першим йде самовисуванець. На інших – кандидати від СН.

У Тернопільській області три округи за кандидатами від «Слуги народу», два – за самовисуванцями. Олег Барна на 167-му окрузі займає лише п'яте місце, Степан Барна на 163-му – третє місце.

Нагадаємо, раніше ми писали, що в соціальних мережах думають про результати парламентських виборів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: