Опалювальний сезон 2019/2020: чого чекати українцям

Читать на русском
Дмитро Маруничспівголова Фонду енергетичних стратегій

В опалювальний сезон утримати ціну на газ на рівні серпневої – майже з розряду неймовірного.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич.

«Поки це не передбачено законодавством. Постанова Кабміну не передбачає такого порядку формування тарифу для населення. Береться за попередній місяць. Якщо щось змінять, то можливо, але поки – ні», – зазначив Марунич.

За його словами, до осені ціни підвищуватимуться. Ймовірно, до 30% ціни можуть підвищитися до зимового періоду.

«Це вже видно за котируваннями, які показують біржі країн ЄС. Оскільки ми прив'язані до імпортного паритету, то так буде і в Україні», – уточнив він.

Фактор курсу й нафти також позначиться, але поки складно спрогнозувати. Але зрозуміло, що навряд чи він збережеться на таких же позиціях, як зараз. Це все створюватиме передумови для зростання цін для кінцевого споживача, додав експерт.

За всю виборчу кампанію в Зеленського не було обіцянок про зниження тарифівВолодимир Зеленський не давав обіцянок знизити тарифи на комуналку. А отже, не міг і зріктися такої обіцянки. Натомість експерти вже стежать за виконанням решти обіцянок Зеленського.

«Говорити про те, що серпнева ціна на газ збережеться й восени, не доводиться, це вкрай малоймовірно, практично неможливо», – констатував він.

Зараз ціна на газ знижується за рахунок того, що імпортний газ був відносно дешевим попереднього місяця, але тренд змінився, підкреслив фахівець.

«Нафтогаз» купував газ у липні дешевше, ніж у червні. Тому на серпень можна знизити ціну на 5%. Але тренд уже змінюється, ціни в Європі зростають, отже, і в нас зростуть», – резюмував Дмитро Марунич.

Експерт з енергетичних питань Сергій Дяченко зазначив, що до осені ціни знову піднімуть, хоча цей опалювальний сезон може бути дешевшим для населення, ніж попередній. Нинішні тарифи – це річна ціна.

«Якщо зараз ціни знизять, наприклад, на 25%, то щонайменше в такому ж діапазоні ціни підвищяться в опалювальний сезон. Але різниця між опалювальними сезонами минулого року й цього може бути 10%», – підкреслив Дяченко.

З 1 серпня 2019 року «Нафтогаз» знизить ціну газу для населення щонайменше на 25%. Ціна становитиме не більш ніж 4640 грн без ПДВ за 1 тис. куб. м. Гройсман вважає серпневу ціну на газ для населення граничною на цей опалювальний сезон.

Як відомо, 27 квітня 2016 року прем'єр-міністр України Володимир Гройсман запевнив, що ціни на природний газ для населення більше не зростатимуть, але провалив обіцянку.

Відзначимо, за всю виборчу кампанію в Зеленського не було обіцянок про зниження тарифів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: