Монокоаліція. Як цим може скористатися Зеленський?

Читать на русском
Валентин Войтковполітолог

У нас немає системи стримувань і противаг. Це величезний ризик. Судова влада, яка виконує цю функцію в будь-якій нормальній країні, в нас діє інакше. Прикладом цьому є рішення щодо дострокових виборів у тому числі. Юридично це сумнівна історія.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політтехнолог, виконавчий директор комунікаційної групи XPR Валентин Войтков.

«Ризики, безумовно, є. В інституційному полі немає тих, хто міг би стримувати Зеленського. Окрім хіба що парламентської опозиції. Але ще невідомо, як вона працюватиме. Опозиція матиме не так багато мандатів», – зазначив Войтков.

Він нагадав, що в 2010 році прийшла Партія регіонів і Янукович також прагнув отримати повну владу.

«Без образ. Це не означає, що Зеленський діятиме. як Янукович, але тим не менш Янукович також прагнув отримати повний контроль. Йому це вдалося. Здавалося, що вони все вирішили під себе, ніхто не може нічого їм протиставити. Однак «чорний лебідь» пролетів. Суспільство сказало «ні», – підкреслив експерт.

Партії IX скликання наобіцяли українцям утричі більше, ніж їхні попередники – дослідженняАбсолютно всі партії, які подолали бар’єр, дали в своїх програмах більше обіцянок, ніж партії, які були обрані в 2014 році.

Поки що система стримування та противаг – це парламентська опозиція, однак варто дивитись, як вони діятимуть. Другий фактор стримування – активна частина суспільства, уточнив він.

«Якщо Зеленський буде неефективним, будуть скандали, то слід врахувати, що «Слуга народу» – проект, зібраний поспіхом. Це не монолітна більшість, вони різні. Це не ті люди, які довгий час працювали разом, мають спільне минуле. Тому можуть утворитися різні групи всередині», – пояснив політтехнолог.

З іншого боку, судячи із загального тренду, Зеленський мінімізуватиме роль парламенту через скасування недоторканності та інші механізми, додав він.

«Зеленський намагатиметься контролювати парламент. Є великий ризик, що депутати перетворяться на кнопкодавів», – резюмував Валентин Войтков.

«Слово і Діло» з'ясувало, що партії IX скликання наобіцяли українцям утричі більше, ніж їхні попередники.

Яка партія заведе найбільшу кількість депутатів за мажоритарними округами – за посиланням.

Нагадаємо, з програмами партій, які проходять до нової Верховної ради, можна ознайомитися в нашому розділі «Вибори».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: