Сенат Чехії звинуватив президента в порушенні Конституції

Читать на русском
Верхня палата парламенту Чехії проголосувала за висунення звинувачень проти президента Мілоша Земана в порушенні Конституції.

Верхня палата парламенту Чехії проголосувала за висунення звинувачень проти президента Мілоша Земана в порушенні Конституції.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє AP.

Чехія заради українців відмовилася приймати мігрантівУ чеському уряді не мають наміру брати інших біженців крім українських мігрантів, заявив прем'єр Андрій Бабіш.

Сенат 48 голосами проти 20 проголосував за те, щоб подати звинувачення до Конституційного суду. Земан заперечує свою провину.

Тепер це питання має розглянути нижня палата парламенту та, у разі більшості голосів «за», схвалити прохання Сенату про те, щоб суд розглянув цю справу.

Зазначимо, сенатори звинуватили Земана в тому, що він не діяв відповідно до Конституції у восьми випадках, в тому числі неодноразово не призначав запропонованих міністрів. Якщо суд погодиться зі звинуваченнями, Земан втратить пост президента.

Нагадаємо, місяць тому у столиці Чехії на Вацлавській площі Праги відбулась акція протесту з вимогами відставки міністра юстиції Марії Бенешов, прем'єр-міністра Андрія Бабиша, а також забезпечення незалежності судової влади. За інформацією організаторів, протестувати тоді вийшли близько 120 тисяч осіб.

Поштовхом до тих акцій, перша з яких відбулася 29 квітня, стала відставка міністра юстиції Яна Кнежинека і обрання його спадкоємиці Бенешов, яка була радником президента Мілоша Земана з юридичних питань.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: