Земан прийняв президентську присягу, праві влаштували протест

Читать на русском
Церемонія інавгурації президента Мілоша Земана відбулася в Празькому граді - історичній резиденції голови Чеської держави.

Церемонія інавгурації президента Мілоша Земана відбулася в Празькому граді - історичній резиденції голови Чеської держави.

Як інформує «Слово і Діло», про це повідомляє РИА Новости в четвер, 8 березня.

Президент Чехії Земан відхрестився від «політики Кремля»Президент Чехії Мілош Земан під час передвиборчих дискусій спростував звинувачення в «проросійській» політиці.

Церемонія почалася о 14.00 за місцевим часом (15.00 за Києвом). У Владиславському залі Празького граду зібралося близько 700 почесних гостей - члени верхньої і нижньої палат парламенту, міністри, судді, ректори ВНЗ, дипломати, представники регіональних органів влади та громадських організацій.

Під урочисті звуки фанфар Земан вступив у Владиславський зал у супроводі своєї дружини Івани Земанової і дочки Катержини. Потім він виголосив текст президентської присяги і за столом першого глави держави, Томаша Масарика Гарріга, підписав її, після чого прозвучали державний гімн Чеської республіки і гарматний салют з 21 пострілу.

Після цього Земан виголосив 25-хвилинну промову, під час якої лідери правих партій покинули зал на знак протесту проти деяких пасажів президентського виступу, перш за все, проти його критики незалежних ЗМІ, зокрема, державного ТБ. Подібний протест в ході інавгурації глави держави стався вперше в сучасній історії Чехії.

Потім президент відправився в собор Святого Віта, де вклонився останкам Святого Вацлава, патрона Чехії. В цілому церемонія інавгурації тривала протягом більше ніж півтори години.

Термін першого президентства Земана завершується в ніч з 8 на 9 березня. Оскільки церемонія інавгурації вклалася в ці дати, президентський штандарт над Празьким градом буде майоріти без перерви.

Нагадуємо, 27 січня Мілош Земан переміг у другому турі виборів свого суперника, екс-голову Академії наук Їржі Драгоша. Земан набрав 51,36% голосів виборців.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: