Без недоторканності та прогульників: чим займеться нова ВР

Читать на русском
Дмитро Купираполітолог

З великою ймовірністю будуть зрушення щодо питання недоторканності депутатів та прогульників. Є низка передумов. Передусім зараз потрібно показати результат.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політичний аналітик Дмитро Купира.

«По-перше, зважаючи на таку таку більшість, потрібно буде швидко показати результат. По-друге, зняти недоторканність і боротися з прогульниками обіцяли не лише в партії «Слуга народу». Тому це дасть змогу показати суспільству, хто як відповідає за свої передвиборчі обіцянки», – зазначив Купира.

На його думку, наразі для СН важливо буде створити інструмент контролю за своїми депутатами, враховуючи, що пройшло багато людей різної кваліфікації й зацікавленості. Тому, з-поміж іншого, ще й для створення дисципліни потрібні такі кроки.

Якою буде процедура відкликання депутата, наразі не зовсім зрозуміло. Обговорюються різні варіанти, в тому числі й такий: якщо протягом 30% робочого часу депутат не на робочому місці, він позбавляється мандата, уточнив він.

ВР восьмого скликання не змогла позбавити нардепів недоторканності: хто провалив свої обіцянкиПарламент восьмого скликання не зміг скасувати депутатську недоторканність. А для Ради наступного скликання це першочергове завдання.

«Однак це не кінцевий варіант. Згідно із законодавством, уже зараз можна відкликати депутата. Просто процедура настільки складна, що практично унеможливлює це. Тому важливо, якою буде процедура, хто буде ініціатором – політична партія, від якої депутат ішов до ВР, чи суспільна активність», – підкреслив експерт.

До кінцевого варіанту ще мине багато часу ц консультацій з іншими фракціями. Іншим питанням, яке, ймовірно, буде серед першочергових, є зняття недоторканності, однак у ключі того, що за кримінальні правопорушення слідчі органи зможуть вживати заходів. Окремим буде питання, чи надавати право слідчим органам затримувати народного депутата, додав він.

За його словами, це може стати найбільшим каменем спотикання. Тут потрібно бути обережними.

«Зараз слідчі органи, навіть якщо точно знають, що депутат скоїв злочин, не мають права вести слідство, не мають права збирати докази, поки їм не нададуть дозволу на те, щоб вести слідство, збирати докази. Ба більше, навіть, якщо докази зібрані й прокурор переконаний, що людину потрібно затримувати, він такого права не має. Знову має надати дозвіл парламент», – пояснив фахівець.

Окрім того, постане питання, чи надавати дозвіл судам погоджувати затримання нардепа, якщо прокурор, який веде цю справу, вважатиме, що це потрібно зробити. Дуже важливо, щоб це не стало інструментом тиску на народного депутата. Тим не менш саме ці законодавчі рішення можуть стати першочерговими для нової Ради й мати логічне завершення, наголосив він.

«Це була обіцянка більшості фракцій. «Слузі народу» потрібно мати інструменти дисципліни, в тому числі для своєї партії. Крім того, потрібно показати ефективну роботу. Скоріш за все, вони ухвалюватимуть такі рішення», – резюмував Дмитро Купира.

Додамо, ВР восьмого скликання не змогла позбавити нардепів недоторканності. Хто провалив свої обіцянки – тут.

Відзначимо, боротися з прогульниками обіцяли також і в партії «Голос». Більше про обіцянки партій, які пройшли до парламенту, в розділі «Вибори».

Як Зеленський виконує обіцянки протягом другого місяця президентства – на інфографіці. Також ми писали, як працює Офіс президента.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: