«Батьківщина» та «Голос»: яка роль партій у розподілі посад

Читать на русском
Олександр Мусієнкополітичний експерт

За попередніми результатами підрахунку голосів ЦВК, у партії «Слуга народу» буде близько 230-240 мандатів. Таким чином, вони створюють однопартійну більшість, тобто одна партія утворює коаліцію, отже, втрачається роль золотої акції партій «Батьківщина» та «Голос», які хотіли до коаліціъ. За таких умов «Слузі народу» не потрібні жодні партнери.

Таку думку в своєму блозі висловив політичний експерт, керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко, передає «Слово і Діло».

На його думку, попри те, що «Слуга народу» отримує більшість, і їм не потрібні партнери, коаліція буде сформована. ЙСкорыш за все, з партією Святослава Вакарчука та, можливо, з партією Юлії Тимошенко.

«Яка роль цих партій у розподілі посад? Думаю, що «Голосу» можуть пообіцяти очолити два міністерства й, можливо, один-два комітети. Те саме стосуватиметься й «Батьківщини», – зазначив він.

Однак створення цієї коаліції буде винятково на умовах партії президента Володимира Зеленського, а «Голос» та «Батьківщина» обиратимуть, погоджуватися на них чи ні. Говорити, що прем’єр-міністр має бути лише з цих двох партій, не доводиться. Його кандидатура, ймовірно, буде компромісною, такою, що влаштовуватиме всіх, додав експерт.

Другий місяць роботи президента: як Зеленський виконує обіцянкиЩодня в режимі онлайн ми стежимо за обіцянками політиків, зокрема, за обіцянками президента Зеленського. Через два місяці його президентства можемо знову говорити про загальну кількість його виконаних і провалених обіцянок.

«Роль партій Вакарчука та Тимошенко зводиться до додавання голосів «Слузі народу» на випадок непередбачуваної ситуації, наприклад, якщо мажоритарників буде мало й не вистачатиме голосів для конституційної більшості. Вони захочуть закріпитися», – уточнив він.

«Проте «Слуга народу» не боїться брати владу в свої руки, формувати більшість на своїх умовах із превалюванням», – резюмував Олександр Мусієнко.

«Слово і Діло» з’ясувало, як Зеленський виконував свої обіцянки протягом другого місяця президентства. Як виконує обіцянки Офіс президента – тут.

Також ми з'ясували, що партії IX скликання наобіцяли українцям утричі більше, ніж їхні попередники.

Нагадаємо, з програмами партій, які проходять до нової Верховної ради, можна ознайомитися в нашому розділі «Вибори».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: