Держбюджет недовиконаний за видатками на 42,7 млрд

Читать на русском
За півроку недонадходження до загального фонду держбюджету становлять майже 43 млрд гривень, повідомили в Рахунковій палаті.

План видатків загального фонду державного бюджету за перше півріччя 2019 року не було виконано на 42,7 мільярда гривень.

Про це заявив голова Рахункової палати Валерій Пацкан, повідомляється на сайті відомства, пише «Слово і Діло».

«Загальний фонд державного бюджету в січні-червні цього року виконано з дефіцитом у сумі 8,7 млрд грн. Хоча передбачалося - 23 млрд грн. Виконання державного бюджету з меншим дефіцитом обумовлене тим, що не був виконаний план витрат на 42,7 млрд грн (у першому кварталі - на 21,1 млрд грн), або 8,5%», - зазначив Пацкан.

За його словами, найбільше не були проведені в запланованих обсягах витрати на обслуговування держборгу на 8,7 млрд грн, надання трансфертів місцевим бюджетам - на 4,8 млрд грн.

Крім того було проведено в запланованих обсягах видатки за бюджетними програмами, головними розпорядниками яких, зокрема, є: Міноборони - на 4 млрд грн, Міністерство охорони здоров'я - на 3,9 млрд грн, Міністерство внутрішніх справ - на 3,2 млрд грн, Міністерство соцполітики - на 2,4 млрд грн.

Те, що витрати не були проведені в запланованих обсягах, обумовлене низкою причин, зазначив голова Рахункової палати.

«Через зміцнення гривні відбувається економія витрат на обслуговування державного боргу. Державні програми соціального захисту населення виконуються винятково в межах фактичних зобов'язань. Крім того, виконавська дисципліна учасників бюджетного процесу на дуже низькому рівні», - підкреслив Пацкан.

Раніше повідомлялося, що в цьому році великі платники податків подвоїли виплати в бюджет.

Нагадаємо, за даними Державної казначейської служби, держбюджет у червні недовиконано майже на 18%.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: