Доходи держбюджету-2019 різко зросли в лютому

Читать на русском
У лютому доходи держбюджету склали понад 70 мільярдів гривень, проти 54,5 мільярда місяцем раніше.

У лютому доходи держбюджету становили 70,3 млрд гривень - це на 24,9% більше, порівнянно з лютим 2018 року.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства фінансів, передає «Слово і Діло».

«У лютому 2019 року, за оперативною інформацією Державного казначейства, доходи державного бюджету (загальний і спеціальний фонди) становили 70,3 млрд грн, або 108,6% від розпису. Доходи зросли на 24,9%, порівняно з лютим 2018 року, що пов'язано із ростом заробітних плат (ПДФО) і рівнем споживання (ПДВ, акцизи)», - йдеться в повідомленні.

Доходи загального фонду держбюджету склали 97,9% від розпису. У міністерстві це пояснюють кількома причинами:

фактичне зростання імпорту було меншим, ніж закладено в бюджетні показники, переплата на початок лютого за рентною платою за природний газ становила 0,6 млрд грн, скоротилося виробництво тютюнових виробів; оптові компанії наповнювали внутрішній ринок за рахунок запасів на складах, акциз з яких сплачено в попередні роки.

Нижчі за планові доходи від ввізного ПДВ, ренти і акцизу було частково компенсовано за рахунок перевиконання розпису за податком на доходи фізичних осіб та податку на прибуток підприємств.

Доходи спеціального фонду держбюджету склали 19,8% від розпису. Це пояснюється, перш за все, надходженнями до спеціального фонду ввізного мита, ПДВ та акцизу від митного оформлення автомобілів з іноземною реєстрацією. У лютому ці платежі, які є джерелом фінансування Пенсійного фонду, становили 4,0 млрд грн. Крім того, в лютому надійшло 1,5 млрд грн конфіскованих коштів за рішенням суду за вчинення корупційного правопорушення.

Відзначимо, за два місяці 2019 року доходи держбюджету склали 124,8 млрд грн, або 99,2% від розпису. Порівняно з минулим роком, доходи збільшилися на 13,3 млрд грн, або на 12%.

Станом на 1 березня сума коштів на Єдиному казначейському рахунку становила 8,2 млрд грн. У перший день весни валютний рахунок уряду був поповнений завдяки коштам, отриманим від позики, здійсненої під гарантії Світового банку, в сумі 512 млн євро.

Раніше в НБУ пояснили, що дефіцит держбюджету різко зріс у січні через падіння доходів на тлі різкого збільшення витрат.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: