План надходжень до держбюджету не виконаний на 11%

Читать на русском
У першому кварталі поточного року до державного бюджету надійшло на 35 млрд грн менше, ніж планувалося.

План надходжень загального фонду державного бюджету в першому кварталі 2019 року не виконано на 35 млрд грн, або 10,8%.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомив Голова Рахункової палати Валерій Пацкан, передає в понеділок, 22 квітня, УНН.

Держбюджет недоотримав майже 11 мільярдів доходівДоходи держбюджету України за січень-березень 2019 року виявилися нижчими від запланованих на 4,9 відсотка.

Причиною невиконання плану повною мірою стали недонадходження в запланованих обсягах доходів, коштів від державних запозичень, приватизації державного майна та повернення кредитів.

За словами Пацкана, державний бюджет виконувався в умовах уповільнення зростання економіки. Реальний ВВП у січні-лютому, за оцінкою фахівців Рахункової палати, виріс на 1,6%.

Пацкан також зазначив, що збереження наявних економічних тенденцій створює додаткові ризики виконання доходів держбюджету.

Відзначається також, що план доходів загального фонду на січень-березень цього року не виконано на 16 млрд грн, або 8%. Найбільше невиконання планового показника податку на додану вартість із ввезених на територію України товарів - на 9 млрд грн, або 12%, зумовлено, зокрема, більш низькими темпами зростання імпорту (7,5% у січні-лютому), ніж прогнозується на цей рік (9,1%), і відсутністю девальвації середнього курсу гривні до долара США (прогноз на рік - 2,5%).

Раніше в Рахунковій палаті також заявили про ризик для бюджету України на 2020 рік.

Нагадаємо, в I кварталі дефіцит державного бюджету становив 25,3 млрд грн за затвердженого річного показника в сумі 90 млрд грн.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: