Лідери, коаліція та опозиція: якою буде нова Рада

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог

Якщо потрібна буде коаліція, то найбільш імовірний її склад – «Слуга народу», «Голос» і «Батьківщина». Однак усе залежить від того, чи будуть досягнуті домовленості з цими партіями.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Михайло Дяденко.

«Найбільше шансів досягти домовленостей із партією «Голос». Вони зацікавлені в тому, щоб отримати якесь представництво у виконавчій владі, розвивати партію. «Батьківщина» може висунути умови, які не прийме «Слуга народу». Але те, що буде запропоновано обговорити формат коаліції, їх представництво, цілком реалістичний варіант», – зазначив Дяденко.

На його думку, все залежить від того, чим завершяться переговори. Але обговорити коаліцію «Слуга народу» все ж запропонує. Не виключено, що питання коаліції вирішать у стислі терміни, можливо, навіть ще до того, як оголосять результати виборів до ВР.

«Якщо домовленостей не буде, то буде оголошено, що у ВР створили фракцію, яка має права коаліції і яка формуватиме уряд. Скоріш за все, це буде на першому-другому засіданні ВР», – підкреслив він.

В Україні відбулися парламентські вибори: що пишуть у соцмережахВ Україні відбулися дострокові парламентські вибори. Дивимося, що про результати думають у соцмережах.

Крім того, експерт пояснив, що в новій Раді буде декілька опозиційних груп. Найсильнішою опозицією буде «Європейська солідарність» на чолі з Порошенком.

«Опозиційна платформа – За життя», звичайно, демонструватиме, що є опозицією, вестиме відповідну риторику. Все як завжди. Однак за фактом може вийти й так, що знайдуться точки дотику для того, щоб провести закони, що якимось чином зрушать із мертвої точки Мінський процес», – уточнив він.

Тобто фактично ми маємо дві опозиції – ОПЗЖ та ЄС. Дружби між ними, звичайно, не буде, додав політолог.

«Співпраця виключена. Це буде опозиція з різних сторін», – резюмував Михайло Дяденко.

Що пишуть у соцмережах щодо парламентських виборів – у нашому огляді.

Також ми з'ясували, що партії IX скликання наобіцяли українцям утричі більше, ніж їхні попередники.

Яка з партій заведе найбільшу кількість депутатів за мажоритарними округами – за посиланням.

Нагадаємо, з програмами партій, які проходять до нової Верховної ради, можна ознайомитися в нашому розділі «Вибори».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: