В Україні відбулися парламентські вибори: що пишуть у соцмережах

Читать на русском

В Україні відбулися дострокові парламентські вибори. Дивимося, що про результати думають у соцмережах.
Слово і Діло

В Україні 21 липня выдбулися дострокові парламентські вибори. Центральна виборча комісія опрацювала трохи більш ніж 46% бюлетенів: «Слуга народу» – 42,35%, «Опозиційна платформа – За життя» – 12,8%, «Європейська солідарність» – 8,7%, «Батьківщина» – 8,05%, «Голос» – 6,43%.

Крім того, «Слуга народу» перемагає в більшості одномандатних округів і, скоріш за все, буде мати монобільшість у Верховній раді.

«Слово і Діло» зібрало, що в соціальних мережах думають про вибори до Ради.

«Висновки. Бренд тотально переміг на всіх мажоритарних округах. Перемогти бренд змогли лише ті люди, які мали величезні фінансові ресурси. Людей не налякала абсолютна більшість СН. Як показало голосування, вони цього хотіли. Тепер в очах виборців вони відповідальні за все. У Зе не буде сильної єдиної опозиції. Занадто сильно посварилися між собою Порошенко-Тимошенко-Вакарчук. І це поки найгірша новина. Хороша новина – фракція СН не буде цілісною, але ці проблеми фракція почне відчувати десь за півроку», – підбив підсумки Віктор Таран.

«Верховна рада IX скликання буде найменш легітимною. Ці дострокові парламентські вибори характеризувалися найнижчою явкою виборців за всю історію незалежної України. Причин цього можна назвати декілька. По-перше, літо вважається традиційною порою року для заробітків і відпочинку. Багато студентів не можуть голосувати там, де прописані, деякі громадяни зараз на морях в Україні або за межами, інші виїхали з країни заробляти гроші. По-друге, явка на вибори постійно знижується з 1991 року. У певному контексті низьку явку слід вважати своєрідним протестом громадян, які досі не знайшли для себе ідеологічні партії з чіткими політичними програмами й прозорими біографіями кандидатів у нардепи», – написав Юрій Лукшиц.

«І ще раз хочеться передати величезний привіт проукраїнським партіям. Які навіть і близько не збиралися узгодити кандидатів на мажоритарці. І саме через це СН і отримає тепер монобільшість. Тому що по Києву, наприклад, чітка тенденція. Майже всюди кандидати від ЄС, «Голосу» або адекватні самовисуванці отримують по 17-20%, а кандидат від Зе – 30-35%. Думаю, не треба пояснювати, що якби об'єдналися, Зе пролетів би так само, як регіонали в 2012 році, коли «Об'єднана опозиція» виграла всі округи в столиці. Але ні. Що ж, тепер маємо Зе-Раду й купу непоганих людей поза нею», – написав Богдан Буткевич.

«Звичайно, Медведчук депутат – це неприємно, але навряд чи це дасть йому більше впливу або телеефірів на 112-му. А депутатська недоторканність для нього буде важливою, тільки якщо за нього таки вирішать взятися. Адже цього містера зло можна обміняти на дуже багатьох наших полонених. З іншого боку, якщо за нього вирішать взятися, то недоторканність швидко зніметься. Радує, що непорозуміння на ім'я «високий рейтинг Смешка» виявилося таким коротким. Радує, що непорозуміння більшого масштабу, Олег Ляшко, зникає з небосхилу. Вовчиць виявилося не так уже й багато, зате бабусь поки вистачає. Може ще через 5 років природні процеси, нарешті, залишать Юлію Володимирівну за бортом і нарешті, дадуть можливість людині відпочити на пенсії», – написав Сергій Фурса.

«Назріває фракція з чисельністю депутатів близько 300 голосів. Це означає, що така депутатська монокоаліція може зробити абсолютно все! І надовго узурпувати владу, і зробити небачені позитивні зміни, повністю змінити Конституцію. Рівень відповідальності в президента і його партії, фракції, його майбутнього уряду – максимальний за всю історію України. Ніхто вже не буде новій владі заважати, не будуть прийматися ніякі відмовки», – написав Сергій Наумович.

«Результати виборів за списками мало відрізняються від результатів соцопитувань, тому тут особливо не здивований. А ось на мажоритарці якийсь неймовірний погром. «Слуга народу» знищує всіх. Причому, навіть на півдні та сході. Весільні фотографи рвуть олігархів. Не знаю, що вийде зі «Слуги народу». Але їм вдалося зробити неможливе. Фактично, відбувається революція. Тільки не на вулицях, а на виборчих дільницях. Люди масово відмовляють у підтримці старим політикам. Гречка місцями ще працює, але вже не так, як раніше. Бабло більше не є гарантією перемоги», – написав Денис Казанський.

Нагадаємо, явка на позачергових виборах до Верховної ради є найнижчою за всю історію парламентських виборів в Україні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: