Гуру економіки й нове обличчя: хто може стати новим прем’єром

Читать на русском
Валентин Войтковполітолог

Скоріш за все, взагалі не буде коаліції, а якщо й буде, то просто хтось захоче приєднатися до «Слуги народу». Судячи з попередніх даних, вони беруть достатньо мажоритарних округів і матимуть 226 голосів для формування власної більшості в парламенті.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політтехнолог, виконавчий директор комунікаційної групи XPR Валентин Войтков.

«Судячи з логіки Зеленського, його завдання – сформувати монобільшість та отримати повний і нероздільний контроль над ВР, а потім над Кабміном», – зазначив Войтков.

Щодо посади прем’єр-міністра, то називаються різні кандидатури. Зокрема, в ЗМІ згадують таких персон, як Владислав Рашкован, Юрій Вітренко, Андрій Коболєв. Були чутки щодо Данилюка, але начебто ця кандидатура вже не обговорюється, уточнив він.

«Скоріш за все, це буде прем’єр-технократ, який зможе мислити по-новому. Потрібна особа, яка має успішний бекграунд керування якимись невеликими проектами, яка добре розуміється в макроекономіці та зможе знайти спільну мову з інвесторами», – підкреслив політтехнолог.

Парламентські вибори-2019: хто проходить до Ради за мажоритаркоюПрактично в усіх областях лідирує партія Слуга народу. В Києві СН узяла всі мажоритарні округи.

Він припустив, що шукатимуть особу без політичного минулого. Публічно це має бути рівновіддалена особа від президента, умовно кажучи, технократ-реформатор.

«Однак не все так просто. Так, шукатимуть нове обличчя, але водночас новий прем’єр має перебувати повністю в орбіті впливу Зеленського, щоб він міг вважати його своєю власною командою», – додав експерт.

За його словами, судячи з поведінки Зеленського, він хоче займатися якимись стратегічними речами на кшталт визначення напрямків. Проте він навряд чи долучатиметься до тактичного правління, реагування.

«Імовірно, завдання Зеленського – знайти таку людину, якій він зможе віддати Кабмін, управління всім господарством країни, й людину, яка дослухатиметься до порад президента», – пояснив він.

«Це має бути технократ, не повністю, але контрольований. Потрібно, щоб йому можна було довіряти. Переважають два фактори – довіра та ефективність. Адже «Слуга народу» отримує більшість, вся відповідальність на них. Вже не буде змоги сказати, що їм заважають і не дають щось зробити», – резюмував Валентин Войтков.

Нагадаємо, Володимир Зеленський заявив, що прем'єром має бути гуру економіки й нове обличчя, а кандидатуру представлять протягом місяця.

Що пишуть у соцмережах щодо парламентських виборів – у нашому огляді.

Також ми з'ясували, що партії IX скликання наобіцяли українцям утричі більше, ніж їхні попередники.

Нагадаємо, з програмами партій, які проходять до нової Верховної ради, можна ознайомитися в нашому розділі «Вибори».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: