Вибори до Ради: реакція Бойка, Порошенка, Тимошенко і Вакарчука

Читать на русском
За попередніми даними, крім Слуги народу в Раду проходять чотири партії: Опозиційна платформа - За життя, Європейська солідарність, Батьківщина і Голос.

Лідери партій, що подолали 5% бар'єр на дострокових виборах до Верховної Ради прокоментували перші дані екзит-полів.

Так, співголова партії Опозиційна платформа - За життя Юрій Бойко заявив, що їхня політсила в Раді буде запорукою того, що Україна повернеться на мирний шлях, пише «Слово і Діло».

Розподіл мандатів у ВР згідно з даними Національного екзит-полу від президентаЙмовірний розподіл мандатів згідно з даними Національного екзит-полла в Раді показали у президента.

«Хочу сказати спасибі всім і запевнити всіх, хто проголосував сьогодні на виборчих дільницях, що країна зміниться, вона стане кращою, країна повернеться на мирний шлях, країна повернеться до того, щоб піклуватися про людей... Ми - друга за величиною політична сила, будемо запорукою того, що це станеться. І всі люди найближчим часом відчують полегшення», - сказав Бойко, виступаючи в штабі в неділю ввечері.

Лідер Європейської солідарності Петро Порошенко залишився незадоволений результатом.

«На жаль, нас, а не Опозиційну платформу, атакували і деякі партії проєвропейської патріотичної спрямованості. Там вони загрози для державності не бачили... Така лінія поведінки наших опонентів точно не сподобалася виборцям. Виборці, я дуже вам вдячний за це», - сказав Порошенко.

Він зазначив, що ці партії, за результатами екзит-полів, не долають 5-відсотковий бар'єр для проходження в парламент.

«Шкода. Тому що вони розпорошили від 10 до 15% голосів. Голосів, які зараз перерозподілятися на користь інших партій, в тому числі і проросійських», - заявив лідер партії.

Лідер Батьківщини Юлія Тимошенко заявила, що склад майбутньої парламентської коаліції залежить виключно від президента Володимира Зеленського, чия партія Слуга народу набрала найбільшу кількість голосів.

«Те, якою буде коаліція, залежить зараз від президента Володимира Зеленського», - сказала Тимошенко на брифінгу у виборчому штабі Батьківщини.

Вона наголосила, що у Зеленського та його партії є повне право формувати парламентську коаліцію, так, як вони вважають за потрібне, і відповідальність за це лежить на президенті.

Лідер партії Голос Святослав Вакарчук заявив, що люди проголосували за зміни. «З того, що ми бачимо, люди проголосували за зміни, і ми раді бути частиною цих змін», - сказав він.

Відповідаючи на питання, чи готова партія Голос входити в коаліцію з партією Слуга народу, і чи є у партії кандидатури на прем'єр-міністра і спікера Верховної Ради, Вакарчук сказав: «Ми готові брати на себе відповідальність і готові до будь-яких посад».

Він зазначив, що до переговорів партія буде готова після оголошення офіційних результатів виборів.

«Якщо Порошенко і Тимошенко готові щиро і чесно говорити про деолігархізацію, ми з ними готові вести переговори», - уточнив Вакарчук.

Раніше попередні результати виборів прокоментував президент Зеленський.

Згідно з даними екзит-полу станом на 18:00 Слуга народу набирає 43,9%. Всього в парламент проходять п'ять партій, крім президентської це: Опозиційна платформа - За життя, Європейська солідарність, Батьківщина і Голос.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: