Корупція в «Укроборонпромі»: заступника директора ХБТЗ відсторонили від посади

Читать на русском
Столичний райсуд частково задовольнив клопотання антикорупційного прокурора про відсторонення посадовця бронетанкового заводу.
Ігор Якименкофото: Defence express

Суд до 5 серпня відсторонив Ігоря Якименка від посади першого заступника директора-головного інженера Харківського бронетанкового заводу у межах кримінального провадження про корупцію в «Укроборонпромі».

Таке рішення 17 липня ухвалила слідча суддя Солом'янського районного суду міста Києва Вікторія Жовноватюк за результатами розгляду клопотання Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, повідомляє «Слово і Діло».

Прокурор САП просив суд відсторонити Якименка на 2 місяці, оскільки існують ризики використання ним посади для знищення, спотворення або переховування речових доказів; впливу на свідків та інших підозрюваних, а також перешкоджання слідству інших чином.

Раніше суд обрав запобіжні заходи Якименку та колишньому директору ХБТЗ Олександру Глушку, яких підозрюють у розтраті коштів заводу.

Як відомо, зазначені підозри вручили в кримінальному провадженні, про яке робили розслідування журналісти Bihus.info. За даними журналістів, син колишнього заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони Олега Гладковського Ігор був безпосереднім учасником мільйонних схем із розкрадання в оборонному комплексі. Повідомлялося, що Гладковський-молодший разом із партнерами Андрієм Рогозою і Віталієм Жуковим організував поставки контрабандних російських деталей для військової техніки. При цьому державні оборонні підприємства нібито переплачували за товар в 2-4 рази, купуючи його у фірм-прокладок. Керівництво концерну «Укроборонпром» знало про шахрайські оборудки і давало на них згоду.

Однією з таких схем була поставка прицілів держпідприємству ХБТЗ, яка насправді не відбулася, оскільки ці приціли були на балансі Міністерства оборони. Гроші за цю нібито поставку прицілів отримала фірма «Оптимумспецдеталь», яка пов'язана з Жуковим, Рогозою і Гладковським-молодшим.

Нагадаємо, НАБУ порушило справу за цим розслідування. Пізніше директор Національного бюро Артем Ситник Ситник повідомив про обшуки у Гладковських.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: