«Сі Бриз-2019»: як зміцнює флот Україна та яку провокацію влаштувала РФ

Читать на русском
Олександр Мусієнкополітичний експерт

Цього року навчання були одними з наймасштабніших і за кількістю учасників – 19 країн-членів НАТО, і за відпрацьованими завданнями.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політичний експерт, керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

За його словами, навчання відбувалися на землі, в повітрі, на морі й під водою. Були відпрацьовані спільні навички в протиповітряній обороні, маневрах і стрільбах на морі, протикорабельнмх діях, блокуванні поля бою, рятувальних операціях. Маневри відбулися в повній відповідності до стандартів НАТО, українські військовослужбовці отримали високі оцінки від своїх колег із Північноатлантичного альянсу, а прогрес у зміцненні та розвитку ЗСУ – позитивні відгуки.

Військові навчання-2019: де братимуть участь Збройні сили УкраїниВ Україні в цьому році пройдуть п'ять багатонаціональних військових навчань, в тому числі Сі Бріз і Репід Трайдент.

«Дійсно, чого варта лише картина, коли український флагман «Гетьман Сагайдачний» у складі спільної групи есмінців ВМФ США та Королівського флоту Великої Британії, а також Канадського фрегата, виконує стрільби, демонструючи хороші показники на рівні з військовими моряками провідних морських держав», – зазначив Мусієнко.

Підготовка до проведення військових навчань у Чорному морі починається за кілька місяців, а під час виконання спільних завдань країнами-учасницями район проведення навчань у встановленому порядку оголошується закритим для мореплавання. Однак, незважаючи на цей факт, не обійшлося без інцидентів. Російський сторожовий корабель «Сметливий», незважаючи на заборону та попередження, увійшов безпосередньо в зону проведення військових навчань і не відповідав на попередження. Такі дії корабля Чорноморського флоту РФ порушують норми міжнародного морського права, уточнив він.

«Думаю, що російський корабель опинився в районі навчань цілеспрямовано, а не випадково, як намагаються це подати в командуванні Чорноморського флоту РФ. Метою такого небезпечного підходу російського судна була провокація щоб, по-перше, частково перешкодити планам ведення навчань, по-друге, перевірити реакцію й дії в такій ситуації кораблів учасників спільних навчань», – пояснив експерт.

За його словами, Росія таким чином намагається демонструвати обурення та невдоволення з приводу таких навчань. При цьому до 2014 року масштабність таких україно-американських військових навчань була набагато меншою. Проте після анексії Криму та стрімкої мілітаризації півострова з нарощуванням складу Чорноморського флоту РФ, який кидає виклик не лише Україні, але й усьому Чорноморському регіону, ухвалили рішення збільшити масштаби військових навчань «Сі Бриз», передусім для зміцнення безпеки України.

«Таким чином, уже точно не Україна провокує ескалацію й напругу як у Чорному, так і Азовському морях. Росія після анексії Криму проводить агресивну політику в регіоні Чорного моря, намагаючись встановити мало не одноосібний контроль в акваторії», – підкреслив він.

Такі плани Кремля вже точно не влаштовують ані Україну, ані Болгарію, ані Румунію, ані Туреччину, ані Північноатлантичний альянс, тому виробляються спільні формули щодо стримування РФ. Паралельно з проведенням навчань «Сі Бриз» ЗСУ, Державна прикордонна служба та Нацгвардія проводять і низку інших спільних із НАТО навчань у Чорноморському регіоні. Також збільшується інтенсивність заходження військових кораблів країн Альянсу до акваторії Чорного моря та українських портів, додав Мусієнко.

«Робиться це відповідно до норм міжнародного права про ротаційні терміни базування для певного виду військових суден, яких країни-члени НАТО дотримуються, на відміну від Росії», – констатував він.

Як змінювалися зарплати та пенсії українських військових із 2014 до 2019 рокуЗа п’ять років війни зарплата солдата-стрільця на передовій зросла більш ніж учетверо. Про пенсії військовослужбовців, на жаль, цього сказати не можна.

Окрім цього, США надають допомогу в розвитку Військово-морських сил України, два бойових катери типу Island прибудуть в Україну найближчим часом. Зараз тривають переговори про передачу ще додаткової партії військових суден зі США, Канади та Данії. За допомогою США модернізуються військово-морські бази в Очакові та Миколаєві. Успішно пройшли випробування протикорабельні ракети «Нептун», ракетна програма України розвивається й набирає обертів, підкреслив політолог.

Звичайно, ще багато слід зробити, наприклад, збільшити фінансування на підтримку та розвиток українського військового кораблебудування. Однак процес зміцнення українського військового флоту триває, як і зміцнення безпеки в Чорноморському регіоні, наголосив він.

«Масштабні навчання «Сі Бриз-2019» є тому ще одним підтвердженням. Потрібно розуміти, що найкращою запорукою стримування РФ в її агресивних планах щодо встановлення контролю в Чорноморському регіоні є розвиток і зміцнення українських Військово-морських сил та присутність військових кораблів НАТО», – резюмував Олександр Мусієнко.

Раніше «Слово і Діло» розбиралося, в яких маневрах візьмуть участь ЗСУ, а які відбудуться на нашій території.

Також «Слово і Діло» з'ясувало, як змінювалися зарплати й пенсії військовослужбовців за час війни з Росією.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: