Обіцянки партії «Слуга народу»: чи проведуть аудит держави та перепис населення

Читать на русском
Борис Кушнірукекономічний експерт
Ілля НесходовськийЕксперт «Реанімаційного пакету реформ»

21 липня в Україні стартують дострокові парламентські вибори. Вже традиційно політичні сили увійшли у виборчий процес не лише з білбордами, а й з обіцянками. «Слово і Діло» виділило всі обіцянки з програм тих партій, які, за прогнозами соціологів, можуть пройти до нового парламенту. Ми розбили їх за темами й сьогодні пропонуємо подивитися програмне положення президентської партії. Зокрема партія «Слуга народу» обіцяє провести національний економічний аудит країни із залученням вітчизняних і міжнародних компаній та хочуть провести перепис населення.

Економічний експерт Борис Кушнірук зазначив, що це програмне положення в частині аудиту беззмістовне.

«Що може бути таким аудитом? По-перше, потрібно зрозуміти, скільки реально майна в державі, наскільки ефективно воно використовується. Потрібно зрозуміти, які є природні ресурси, як вони використовуються. Є багато прикладів, коли їх використовують нелегально. Потрібно зрозуміти, яка соціальна допомога надається, які системи діють ефективно, які – ні, причому починаючи від медичного забезпечення, закінчуючи дитсадками», – підкреслив Кушнірук.

На його думку, положення про аудит не має підґрунтя. Так, потрібно отримати реальну картину, але щонайменше потрібно сформувати питання, що аналізувати.

«Тобто незрозуміло, що конкретно хочуть аналізувати. Має бути перелік напрямків, де планується аудит. Тут може виявитися, що інформація з приводу цього вже є. Можна сперечатися, наскільки ця інформація достовірна. Наприклад, наскільки достовірна інформація про всі родовища», – уточнив експерт.

У нас і так є інформація щодо будь-якої галузі, хіба що слід визначити, що конкретно є намір аудитувати, відповіді на які запитання хочемо отримати, додав він.

«У такому разі це виглядає більш реалістично. Тому що просто провести аудит – це звучить красиво, але в реальності ні про що не свідчить», – констатував Кушнірук.

Експерт «Реанімаційного пакета реформ» Ілля Несходовський підкреслив, що певним чином аудит був проведений ще в 2014-2015 роках, коли були виявлені сотні держпідприємств, які взагалі не обліковувалися в міністерствах, яким підпорядковувалися.

«Що наразі мається на увазі? Аудит проводитиметься щодо чого? Є певні застереження. Наприклад, якщо говорити про перепис населення як частину аудиту людських ресурсів, то наразі це нездійсненно. Неможливо провести облік людей, які мешкають на окупованих територіях», – зазначив він.

Що обіцяють партії, які можуть пройти до парламенту – тестУ якої партії найбільше обіцянок щодо медицини? Хто взагалі не обіцяв боротися з корупцією? А хто мовчить про діджиталізацію? Перевірте себе в тесті.

Як результат, якщо ми їх не включимо, то це означатиме, що ми відмовляємося від територій, оскільки ці люди не потрапили до перепису. В разі ж включення їх заочно виникає запитання, наскільки достовірними будуть дані, додав експерт.

«Можна провести якусь інвентаризацію державних ресурсів, держпідприємств, їх стану. Однак дуже багато вже зроблено. Частково це можна реалізувати, але проведення таких заходів дуже дорого коштує. Перепис населення коштує мільярди гривень. Це ще один із моментів, чому це неможливо», – резюмував Ілля Несходовський.

Що обіцяють партії, які можуть пройти до парламенту, – в нашому тесті. Також читайте про обіцянки партій щодо зарплат і податків для українців.

Із програмами всіх партій, їх положеннями, списками та кандидатами в одномандатних округах можна ознайомитися в нашому розділі «Вибори».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: