Обіцянки партії ОПЗЖ: чи відбудуться переговори у форматі Україна-ОРДЛО-РФ

Читать на русском
Олег Саакянполітолог
Михайло Дяденкополітолог

21 липня в Україні стартують дострокові парламентські вибори. Вже традиційно політичні сили увійшли у виборчий процес не лише з білбордами, а й з обіцянками. «Слово і Діло» виділило всі обіцянки з програм тих партій, які, за прогнозами соціологів, можуть пройти до нового парламенту. Ми розбили їх за темами й сьогодні пропонуємо подивитися програмне положення щодо окупованих територій. ОПЗЖ обіцяє припинити бойові дії «шляхом діалогу та компромісів, забезпечити політичне врегулювання конфлікту». Для цього політсила хоче забезпечити прямі перемовини «в чотирикутнику Київ-Донецьк-Луганськ-Москва».

Політолог Олег Саакян зазначив, що провести переговори в такому форматі нереально, цього не сприйме суспільство.

«Тут є або один зайвий суб’єкт, або не вистачає одного із суб’єктів. Якщо є представники окупованих територій, то це не можуть бути окупаційні адміністрації, оскільки за столом переговорів сидітимуть два голоси Кремля. Логічними є перемовини лише Росії та України», – підкреслив Саакян.

За його словами, в разі, якщо з’являться дійсно представники окупованих територій, то це мають бути не сьогоднішні адміністративні ставленики.

«У крайньому разі це мають бути люди, які можуть репрезентувати принаймні частину цього населення – митці, вчителі, хтось інший із територій. Тоді мають з’являтися суб’єкти від тих донеччан, луганчан, горлівчан, які виїхали», – уточнив експерт.

Окуповані території: що обіцяють політичні партії на виборах-2019Яким чином обіцяють повертати окупований Крим та частину Донбасу політичні партії, які можуть пройти до нового парламенту.

Тоді можна говорити про певні дискусії, переговори щодо долі своїх міст у форматі РФ-Україна-жителі непідконтрольних територій і жителі, які виїхали з непідконтрольних територій, додав він.

«Сценарій, який пропонує ОПЗЖ, нереалістичний. Він не буде сприйнятий ані українським суспільством, ані півторамільйонним населенням, яке виїхало з окупованих територій. До того ж сьогоднішній політичний розпорядок не дає можливості навіть припустити, що політичні еліти погодяться на такий формат», – пояснив Саакян.

Політолог Михайло Дяденко наголосив, що такі перемовини – це фактично позиція Путіна. Плюс слід ще додати питання особливого статусу Донбасу. На такий формат переговорів неодноразово натякала Москва.

«Образно кажучи, вустами ОПЗЖ пропонують те, чого хочуть у Кремлі, й намагаються закинути це в українську політику. Насправді, все одно доведеться щось робити. Без якогось статусу Путін території не віддасть. Він якраз зацікавлений у тому, щоб цей статус зафіксувати», – підкреслив він.

Для України ці ініціативи ОПЗЖ занадто складні, констатував експерт.

«З іншого боку, якби нам вдалося подолати ключові внутрішні проблеми – корупцію, розбалансованість правоохоронної системи – й узятися за економічні питання, то яким би не був статус, його б не відчували. Прийшов би час, коли ці території самі інтегрувалися б в Україну», – уточнив він.

На його думку, багато залежатиме від конфігурації нового парламенту. Коаліція з ОПЗЖ, звичайно, не можлива.

«Наприклад, коаліція буде з партій Зеленського та Вакарчука. «Слуга народу» вносить певний проект чи президент. Чи не відмовиться «Голос» чи інша демократична партія голосувати за законопроект, тим самим спровокувавши кризу, розвал коаліції? Поки ініціативи виглядають не дуже реалістично», – резюмував Михайло Дяденко.

Що обіцяють партії, які можуть пройти до парламенту, – в нашому тесті.

Також читайте, що вже пообіцяв кандидат у нардепи Юрій Бойко.

Із програмами всіх партій, їх положеннями, списками та кандидатами в одномандатних округах можна ознайомитися в нашому розділі «Вибори».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: