На Закарпаття приїхав голова МЗС Угорщини

Читать на русском
Сіярто не вважає свій візит втручанням у вибори і назвав умови розблокування комісії Україна-НАТО.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто у вівторок, 16 липня, приїхав на Закарпаття.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє «Укрінформ».

Коментуючи попередження МЗС України угорський міністр заявив, що не бачить втручання в українські вибори у зустрічі з представниками угорських громад регіону.

«Цей візит був запланований, все відбулося в рамках дипломатичних відносин і узгоджений з відповідними дипломатичними відомствами. Це не є втручанням в українські вибори, і я не вважаю, що я якимось чином щось порушую», - заявив Сіярто в Берегові.

Також він нагадав, що Угорщина зніме вето на переговори України з НАТО, а також вкладе 50 млн євро в розвиток прикордонної інфраструктури, якщо Київ поверне закарпатським угорцям «право на навчання рідною мовою».

За його словами, новий етап у відносинах України та Угорщини можливий тільки після виборів до Ради. «Ми відверто сподіваємося на те, що в Києві складається така ситуація в парламенті, яка зробить можливим значне поліпшення відносин між нашими країнами», - сказав Сіярто.

Він заявив, що Угорщина розробила план щодо поліпшення відносин з Україною.

«Як тільки вона (українська влада, - ред.) поверне угорській громаді її права на навчання рідною мовою, ми зможемо налагодити дуже інтенсивне економічне співробітництво на благо двох країн. Ми маємо на це 50 млн євро. На ці гроші можна розвивати інфраструктуру», - сказав угорський міністр.

Зокрема, за його словами, Угорщина готова побудувати чотири нових КПП на угорсько-українському кордоні.

Відзначимо, напередодні з неофіційним візитом на Закарпаття завітав голова Адміністрації прем'єр-міністра Угорщини Гергей Гуяш.

Нагадаємо, 4 липня МЗС викликало посла Угорщини через заяви Сіярто, який у Канаді заявив, що попередній президент України Петро Порошенко провів «антиугорську» політику.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: