США проти втягування НАТО в суперечки Угорщини з Україною

Читать на русском
Вашингтон вважає недоречним використання Будапештом своєї ролі в Альянсі для боротьби з Києвом із приводу законів про мову.

Вашингтон закликає уряд Угорщини не втягувати НАТО в суперечку із владою України щодо мовного закону.

Як пише «Слово і Діло», про це заявила високопоставлений представник адміністрації США, виступаючи у п'ятницю, 10 травня, на спеціальному телефонному брифінгу для журналістів, повідомляє ТАСС.

Україна та Угорщина обговорили вплив мовного закону на нацменшиниУкраїнська сторона продовжує співпрацю з угорськими партнерами і готова до діалогу з мовного питання.

Відзначається, що прес-конференція була присвячена майбутньому візиту прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана до Вашингтона 13 травня.

Як підкреслила американський представник, Вашингтон наполягає на тому, щоб Будапешт не використовував свою роль у НАТО з метою зміни законів про мову в Україні.

«По суті ми намагаємося домогтися від Угорщини відмови від спроб інтернаціоналізувати свою суперечку з Україною із приводу її закону про мову, не використовувати в цих цілях (міжнародні) інститути. Нас це дуже турбує. Ми намагаємося пояснити, що це просто недоречно», - вказала представник адміністрації США.

Нагадаємо, конфлікт між Будапештом і Києвом розгорівся в 2017 році після прийняття закону України Про освіту, який визначає українську мову основною в освітньому процесі.

У зв'язку із цим Угорщина офіційно ініціювала в НАТО перегляд усіх програм підтримки України. Будапешт також приступив до блокування проведення засідань комісії Україна-НАТО.

У квітні цього року Будапешт назвав неприйнятним прийнятий Верховною Радою закон про мову, який закріплює за українською мовою статус єдиної державної.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: