У МЗС України викликали на бесіду посла Угорщини

Читать на русском
Заступник міністра закордонних справ України Єгор Божок викликав посла Угорщини Іштвана Ійдярто в зв'язку з заявами угорського міністра закордонних справ Петера Сийярто.

Заступник міністра закордонних справ України Єгор Божок викликав посла Угорщини Іштвана Ійдярто в зв'язку з заявами угорського міністра закордонних справ Петера Сийярто.

Про це повідомляє Європейська правда, пише «Слово і Діло».

«Запросив посла І. Ійдярто і попросив його пояснити логіку сигналів угорського міністра Сийярто на Конференції з питань реформ в Україні, яка відбулася в Торонто. Наголосив на необхідності застосування підходу з поглядом вперед, а не назад, у розвитку українсько-угорських відносин», - зазначив Божок в своєму Twitter.

Сийярто в Канаді заявляв, що попередній президент України Петро Порошенко проводив «антиугорську» політику. Закони про освіту і мову, ухвалені під час його каденції, порушують права угорської громади, сказав він.

Зараз, із новим президентом, є надія, що Україна не буде продовжувати антиугорську політику, додав він, зазначивши, що заяви Володимира Зеленського «досі були обнадійливими».

Питання полягає в тому, чи вдасться Зеленському домогтися, щоб після парламентських виборів були внесені зміни до законів для «повернення прав угорської громади».

«Якщо це станеться, Угорщина підтримуватиме скликання засідання комітету Україна - НАТО», - сказав міністр закордонних справ.

Угорщина також буде готова здійснити комплексний план економічного співробітництва з Україною, зокрема програму допомоги на 50 млн євро, яка підтримує будівництво доріг в Закарпатті, сказав Сийярто. Угорщина також готова продовжити роботу спільних комітетів з економіки та охорони навколишнього середовища, а також продовжити свою програму економічного розвитку Закарпаття.

Нагадаємо, конфлікт між Будапештом і Києвом розгорівся в 2017 році після прийняття закону України Про освіту, який визначає українську мову основною в освітньому процесі.

Раніше в Угорщині відкрили почесне Генконсульство України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: