Сіярто вважає законною видачу угорських паспортів українцям

Читать на русском
Керівник угорського Міністерства закордонних справ вважає законною видачу паспортів своєї країни на Закарпатті.
Петер Сійярто

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто переконаний, що видача угорських паспортів громадянам України не суперечить українським законам.

Про це він заявив в інтерв'ю Deutsche Welle, повідомляє «Слово і Діло».

«На Закарпатті живуть угорці, які, згідно з угорським законодавством, мають право на подвійне громадянство... Якщо ви подивитеся на українські закони, то ніде не сказано, що мати паспорт іншої країни – це злочин чи це заборонено», – зазначив Сіярто.

На запитання DW, чи видавали угорські паспорти українським чиновникам, Сіярто відповів: «Чесно кажучи, я не знаю». «В Угорщині для отримання другого громадянства неважливо, є людина чиновником чи ні», – додав голова угорського МЗС.

Як відомо, стаття 4 Конституції України передбачає єдине громадянство. Водночас закон визначає це єдине громадянство як «громадянство держави Україна, що виключає можливість існування громадянства адміністративно-територіальних одиниць України». Водночас закон України про державну службу визначає набуття громадянства іншої держави підставою для припинення держслужби. Сайт «Миротворець» оприлюднив список із понад 300 іменами, що, як стверджується, є українськими чиновниками і отримали угорські паспорти. Після цієї публікації у Закарпатській обласній державній адміністрації заявили, що проведуть перевірку наведених на сайті даних.

Нагадаємо, «Миротворець» розширив список власників угорських паспортів. Раніше міністр закордонних справ Павло Клімкін відреагував на внесення українців із угорськими паспортами на «Миротворець».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: