Обіцянки «Європейської солідарності»: чи допоможуть у партії переселенцям

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

21 липня в Україні стартують дострокові парламентські вибори. І вже традиційно політичні сили увійшли у виборчий процес не лише з білбордами, а й з обіцянками. «Слово і Діло» виділило всі обіцянки з програм тих партій, які, за прогнозами соціологів, можуть пройти до нового парламенту. Ми розбили їх за темами й сьогодні пропонуємо подивитися програмне положення партії «Європейська солідарність» щодо соціального забезпечення. Зокрема, в партії обіцяють надати підтримку на державному рівні вимушеним переселенцям.

Політолог Олег Саакян зазначив, що партія Порошенка мала 5 років для того, щоб щось зробити, але переселенців фактично загнали в статус жебраків.

«На жаль, у цьому пункті переселенців знову ставлять в один ряд з іншими категоріями населення, які потребують допомоги, при цьому ігноруючи комплексний підхід, який потрібен для того, щоб допомогти переселенцям соціалізуватися. Все це ми можемо спостерігати останні роки», – підкреслив Саакян.

Він звернув увагу, що коли йдетьяс про переселенців на державному рівні, то це зводиться суто до проблем, наприклад, соціальних видатків, але не до використання потенціалу – трудової міграції, найбільш мотивованої частини населення, яка виїхала. Досі призма сприйняття переселенців як проблеми залишається.

Окуповані території: що обіцяють політичні партії на виборах-2019Яким чином обіцяють повертати окупований Крим та частину Донбасу політичні партії, які можуть пройти до нового парламенту.

Щодо підтримки на державному рівні, то обіцянка, звичайно, реалістична, але проблеми не вирішує. Система, яка вже запущена протягом цих років, зокрема у виплатах та компенсації комунальних платежів, жодним чим не вирішує проблем, які постають перед переселенцями щодо їх соціалізації, уточнив експерт.

«Разом із тим створює прошарок людей, які орієнтовані суто на ці соціальні виплати як на обов’язок держави. Відповідно, це активізує ще більше патрональних настроїв. Тобто за принципом, що держава зобов'язана», – пояснив він.

«Тому навіть якщо обіцянка й реалістична, оскільки ця сума недостатня й виглядає доволі жалюгідною, це, навпаки, може бути додатковим соціальним подразником», – резюмував Олег Саакян.

Детальніше про те, що партії обіцяють українцям щодо пенсій та соціальних пільг, – тут. Що обіцяють політичні партії на виборах-2019 щодо окупованих територій – на інфографіці.

Із програмами всіх партій, їх положеннями, списками та кандидатами в одномандатних округах можна ознайомитися в нашому розділі «Вибори».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: