Обіцянки партії «Голос»: чи вдасться покарати депутатів-прогульників

Читать на русском
Петро Охотінполіттехнолог
Андрій Дудаполітолог

21 липня в Україні стартують дострокові парламентські вибори. І вже традиційно політичні сили увійшли у виборчий процес не лише з білбордами, а й з обіцянками. «Слово і Діло» виділило всі обіцянки з програм тих партій, які, за прогнозами соціологів, можуть пройти до нового парламенту. Ми розбили їх за темами й сьогодні пропонуємо подивитися програмне положення партії Святослава Вакарчука щодо роботи ВР. Зокрема, в партії «Голос» обіцяють збільшити тривалість і кількість днів роботи парламенту. Завзятих «прогульників» обіцяють автоматично позбавляти мандата, «а рішення парламент зможе ухвалювати й без них». Окрім того виступають за скасування недоторканності для народних депутатів, окрім випадків прямого виконання ними своїх функцій як законодавців.

Політтехнолог Петро Охотін зазначив, що ці програмні положення виглядають популістськими, при цьому сумнівно, що хоч щось вдасться втілити в життя.

На його думку, ініціатива збільшити тривалість роботи парламенту – популістське гасло, в основі якого народне твердження про те, що депутати мало працюють. Мовляв, тиждень у Раді, а потім невідомо де, займаються власними справами.

«Хоча насправді передбачено, що після сесії депутати мають працювати на округах. Багато хто справді виконує свої обов’язки», – додав він.

При цьому позбавити прогульників мандата й ухвалити рішення без них навряд чи вийде, уточнив експерт.

«Немає жодного механізму, щоб це забезпечити. Таким чином карати прогульників точно не вийде. Народні депутати поки зберігають недоторканність. Тим більше вони виступають не за повне скасування недоторканності, а за часткове, це трохи інші обмеження», – пояснив він.

Логічно, що далі постає питання недоторканності, але це програмне положення також малореалістичне, акцентував фахівець.

«Для того, щоб позбавити чи обмежити імунітет, потрібно, щоб депутати за це проголосували. Враховуючи низку факторів, це неможливо. І питання не в тому, що депутати хочуть будь-якою ціною зберегти недоторканність, а в тому, що в українських реаліях такий імунітет є ще й певним запобіжником, захистом від політичних репресій», – підкреслив Охотін.

Діяльність ВРУ: що обіцяють політичні партії на виборах-2019Скасування депутатської недоторканості, відкриті списки, закон про референдум та автоматичне позбавлення мандатів нардепів, які часто прогулюють засідання, обіцяють топ-5 партій, що йдуть до Ради.

Політолог Андрій Дуда наголосив, що основна версія прогулів – бізнес. У нас, мабуть, три чверті народних депутатів є бізнесменами, для яких мандат – це просто статус, що дозволяє їм краще вирішувати власні бізнесові проблеми.

Як показує досвід, на засідання ходять найбільше ті, хто бізнесу не має, хто, як правило, живе із зарплати, уточнив він.

«Має бути відповідальність. Але відповідальність за прогули самі собі депутати забезпечити не можуть», – підкреслив Дуда.

Детальніше про те, що партії обіцяють українцям з приводу діяльності Верховної ради, – на інфографіці.

Із програмами всіх партій, їх положеннями, списками та кандидатами в одномандатних округах можна ознайомитися в нашому розділі «Вибори».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: