НБУ збільшив число системно важливих банків

Читать на русском
У відомстві зазначили, що системно важливий банк - це банк, банкрутство або неналежне функціонування якого може привести до появи системних ризиків.

Національний банк України відповідно до оновленої методології збільшив число системно важливих банків з 3 до 14.

Про це повідомляє прес-служба фінансового регулятора, пише «Слово і Діло».

НБУ вводить в обіг банкноту в 1000 грн. Чи варто побоюватись інфляції?25 жовтня цього року Нацбанк планує ввести в обіг нову банкноту в 1000 гривень. Із чим це пов'язано та чи будуть негативні наслідки, знають експерти.

У відомстві зазначили, що системно важливий банк - це банк, банкрутство або неналежне функціонування якого може привести до появи системних ризиків. Нацбанк приділяє особливу увагу діяльності таких банків, адже потенційні труднощі в їхній роботі можуть мати негативний вплив на роботу всієї фінансової системи.

Так, з 2016 року системно важливими банками незмінно визначалися три банки - ПриватБанк, Ощадбанк і Укрексімбанк. До нового розширеного переліку увійшли Укргазбанк, Альфа-банк, Укрсоцбанк, Райффайзен Банк Аваль, ПУМБ, УкрСиббанк, ТАСкомбанк, Універсал Банк, Кредобанк, ОТП Банк і «Південний».

«Набуття статусу системно важливого накладає на банки додаткове навантаження, вони мають виконувати окремі підвищені вимоги для забезпечення їхнього запасу міцності», - пояснили в НБУ.

У той же час цей статус, уточнюють у відомстві, жодним чином не гарантує банкам особливих умов підтримки ліквідності в періоди стресу - вона надаватиметься на загальних для всієї системи умовах. Також системно важливі банки (крім державних) не можуть і не повинні розраховувати на отримання коштів від уряду з метою капіталізації.

Раніше НБУ назвав причину зміцнення гривні до долара.

Також нагадаємо, НБУ спростив проведення безготівкових розрахунків.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: