У Зеленського сумніваються, чи підписувати новий Виборчий кодекс

Читать на русском
Стефанчук вважає, що Верховна рада ухвалила Виборчий кодекс із порушенням регламенту, тому в Офісі глави держави його ретельно вивчать, перш ніж президент вирішить, чи буде його підписувати.

Представник президента України у Верховній Раді Руслан Стефанчук вважає, що Верховна рада ухвалила Виборчий кодекс із порушенням регламенту, тому в Офісі глави держави його ретельно вивчать, перш ніж президент вирішить, чи буде його підписувати.

Про це він сказав у четвер, 11 липня, в ефірі суспільно-політичного ток-шоу «Право на владу», передає «Слово і Діло».

Новий Виборчий кодекс: які зміни чекають системуНовий Виборчий кодекс запрацює з 1 грудня 2023 року. Він, зокрема, передбачає скасування мажоритарки.

«Чи буде він підписаний? Безперечно, ми проаналізуємо, бо бачимо порушення регламенту при прийнятті цих речей», – сказав Стефанчук.

Він нагадав про те, що Виборчий кодекс був ухвалений після 17-го переголосування.

Нагадаємо, Верховна рада ухвалила у другому читанні проект Виборчого кодексу, який передбачає відкриті списки.

Проект Виборчого кодексу (№3112-1), запропонований Андрієм Парубієм, Олександром Черненком та Леонідом Ємцем, пройшов перше читання ще 7 листопада 2017 року.

Рада ухвалила Виборчий кодекс: як голосували нардепиНовий Виборчий кодекс підтримали 230 народних депутатів, проти були вісім, ще 9 утрималися.

Цим документом, пропонується застосувати виборчу систему, яка дозволяє персоніфікувати голосування («відкриті» списки кандидатів), із запровадженням регіональних виборчих округів.

Як пояснював один із ініціаторів законопроекту нардеп Леонід Ємець, ідеться про регіональні відкриті списки в 27 виборчих регіонах, лідер політсили не зможе впливати на місце кандидата у виборчому списку.

Наприкінці травня спікер парламенту Андрій Парубій заявив, що Верховна рада візьметься за розгляд Виборчого кодексу в другому читанні.

З 6 червня Рада розглядала правки до Виборчого кодексу, яких налічувалося 4568.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: