Яніка Мерило розповіла, коли можливо провести електронні вибори в Україні

Читать на русском
Екс-радниця мера Дніпра Яніка Мерило в коментарі Слову і Ділу розповіла, чи можливо провести в Україні електронні вибори та що для цього потрібно.

21 липня в Україні стартують дострокові парламентські вибори. І вже традиційно політичні сили увійшли у виборчий процес не лише з білбордами, а й з обіцянками. «Слово і Діло» виділило всі обіцянки з програм тих партій, які, за прогнозами соціологів, можуть пройти до нового парламенту. Ми розбили їх за темами й сьогодні пропонуємо подивитись обіцянку президентської партії. Зокрема, в партії «Слуга народу» обіцяють запровадити електронне голосування.

Ініціатор Коаліції Електронної Держави Яніка Мерило підкреслила, що єдина країна, де сьогодні проводять електронні вибори, тобто забезпечена можливість проголосувати через інтернет за депутата або місцеве самоврядування, – це Естонія. Така практика в країні почалася в 2005 році.

«В Естонії з 2005 року можна проголосувати на виборах через ID-картку або мобільний телефон. Але Естонія до цього йшла 10 років. Із 1994 року починали створювати фундамент для цього. Протягом 10 років створювали технічні можливості – впроваджували ID-картку, цифровий підпис, з'єднали реєстри, ухвалили закон про персональні дані та необхідну законодавчу базу. Також були розроблені механізми, які гарантували, що цю сім-картку не передадуть комусь», – зазначила вона.

Які виборчі системи діють в Україні та інших країнахВ Україні весь час хочуть скоротити кількість депутатів, але 450 це ще не дуже багато. Дивимося, що в інших країнах.

У теорії, звичайно, можливо впровадити за 5 років електронні вибори, однак потрібно враховувати, що має бути готовий фундамент, якого на сьогодні немає, уточнила вона.

«Має бути повна кібербезпека, щоб жоден голос не був змінений або зламаний. Необхідні повноцінні реєстри, демографічний у тому числі, ID-картка з цифровим підписом, із достатньою кількістю виданих ID-карток. Необхідна впевненість в тому, що ця ID-картка чи сімка не буде передана або продана комусь. Так само й із мобільними ID», – пояснила вона.

За її словами, шлях до впровадження електронного голосування дуже довгий. Існує великий ризик запустити це завчасно, раніше, ніж буде готовий фундамент.

«Найважливіше – це майно, права та вибори. Має бути повна впевненість, що є технічна готовність, готовність гарантувати реально безпечні вибори, на яких громадянин голосує сам, а не передає свою картку. Цим шляхом потрібно йти дуже обережно й аналізувати кожен крок. Це точно той напрямок, де не варто поспішати. Великі ризики, а прозорі та чесні вибори – одна з основ держави», – резюмувала Яніка Мерило.

З програмами всіх партій, їх положеннями, списками та кандидатами в одномандатних округах можна ознайомитися в нашому розділі «Вибори».

Раніше «Слово і Діло» писало, які виборчі системи діють в Україні та інших країнах.

Чим відкриті списки партій відрізняються від закритих та для чого нам змінювати виборчу систему – тут.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: