Юрист пояснив, чому новий Виборчий кодекс можуть скасувати

Читать на русском
Чергові вибори до парламенту в 2023 році відбудуться все ще за старою системою, а після цього можна ще скасувати чи відтермінувати новий Кодекс.
Слово і Діло

Верховна рада України 11 червня ухвалила в другому читанні новий Виборчий кодекс, за яким голосування відбуватиметься за партійними списками з регіональними округами. Мажоритарну систему скасовано. Щоправда вибори 21 липня відбудуться ще за старою системою, тому що новий Кодекс запрацює з 1 грудня 2023 року. Чому до наступних чергових парламентських виборів нове виборче законодавство можуть ще кілька разів змінити«Слово і Діло» спитало експерта з конституційного права Олександра Москалюка.

«Це Піррова перемога, тому що Кодекс елементарно можна буде скасувати або ще раз відтермінувати. Це ж не Конституція, до якої складно вносити зміни і не так легко зібрати 300 голосів нардепів. До того ж цей закон можна скасувати через КСУ через порушення процедури, коли законопроект безліч разів ставився на голосування правок», – зазначив Москалюк.

Експерт пояснив, що чергові вибори парламенту, згідно з Конституцією, повинні пройти в останню неділю жовтня п'ятого року повноважень. Тобто, в жовтні 2023.

Новий Виборчий кодекс: які зміни чекають системуНовий Виборчий кодекс запрацює з 1 грудня 2023 року. Він, зокрема, передбачає скасування мажоритарки.

А виборчий кодекс набирає чинності в грудні 2023 року. Тобто, ще одні вибори (чергові або дострокові) пройдуть за старим законом зі змішаною системою.

«Тому я б не сказав, що ухвалення Виборчого кодексу – це таке супер досягнення. Хіба наступна Верховна рада внесе зміни до цього виборчого кодексу і вкаже про те, що наступні вибори до парламенту відбуваються за цим кодексом», – підкреслив юрист.

Він не виключив, що після чергових виборів у 2023 році за старим законодавством, Виборчий кодекс буде скасовано.

«Саме тому свого часу Венеціанська комісія давала рекомендації, що треба прописати відкриті виборчі списки в Конституції. Достатньо було в одним реченням вказати, що вибори до Верховної ради відбуваються за відкритими виборчими списками, щоб потім щоб це не мало зворотній характер», – сказав Олександр Москалюк.

Раніше ми писали, як голосували нардепи за Виборчий кодекс.

Також ми писали, що Парубій більш ніж 10 разів ставив на голосування документ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: