Зеленський сподівається за рік завершити війну. Як та чи зупинить це Путіна?

Читать на русском
Володимир Золотарьовполітолог

Переговорами війну не завершити, тим більше за рік. Є людина, яка зацікавлена ​​в тому, щоб це все тривало, – Путін. Йому це потрібно суто з внутрішніх причин.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Володимир Золотарьов.

«Звичайно, в Путіна є своє уявлення про те, як має виглядати світ, але потрібно розуміти, що все, що Путін робить на зовнішній арені, на пострадянському просторі, робиться для внутрішнього споживання в Росії. Війна в Україні та нестабільність йому потрібні, щоб можна було показувати картинку на російському телебаченні. Переконати його переговорами припинити це робити неможливо», – зазначив Золотарьов.

Якщо розрахунок, як заявив Зеленський, на дипломатію та переговори, то Путін має отримати щось натомість. Переговори можуть бути результатом інших процесів – дипломатичного тиску, наприклад, з боку США, уточнив він.

«Але Україна тут безсила. Ми можемо вирішити конфлікт лише військовим шляхом. Тоді РФ має вступити в переговори й війна завершиться. А сподіватися на те, що Путін чомусь раптом піде на поступки, нерозумно. Заради чого? Він втратить величезну кількість способів вирішення своїх внутрішніх проблем. А що отримає натомість? Тим більше від України», – пояснив експерт.

Суто переговорного рішення бути не може, принаймні доти, доки все це триватиме, додав він.

Ця війна не є результатом якихось помилок і змов. Це результат продуманої політики Путіна, яку він веде багато років. Рано чи пізно це мало статися. Всі сусіди РФ із нею в конфлікті. І це триватиме далі. Можливо, в Казахстані, ще десь.

За його словами, така стратегія Росії, тим більше вони багато на це не витрачають. Поки російський народ згоден це терпіти заради «величі» РФ або ще чогось, це все триватиме. Мало того, що вони згодні терпіти, вони ще й підтримують таку політику.

«Поки ця картинка в телевізорі працює й дає політичні дивіденди Путіну, така політика триватиме. І зупинити її можна або силою, або тиском сильних гравців, наприклад, США. Україна безсила. Це не сімейна сварка, яку можна вирішити за столом переговорів. У нас є один варіант – військовий. При цьому навряд чи Зеленський і його команда реально розраховують лише на дипломатію. Вони говорять те, що мають говорити, а паралельно купують зброю в США та Канаді», – резюмував Володимир Золотарьов.

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський висловив надію, що кривава російсько-українська війна на Донбасі завершиться вже за рік. При цьому він додав, що повернути мир до країни можна єдиною зброєю – дипломатією.

Що обіцяють політичні партії на виборах-2019 щодо окупованих територій – на інфографіці.

Нагадаємо, Зеленський пообіцяв зробити все, щоб завершити війну.

З програмами всіх партій, їх положеннями, списками та кандидатами в одномандатних округах можна ознайомитися в нашому розділі «Вибори».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: