Юристи дали оцінку інциденту в Борисполі, де Зеленський змусив вивести чиновника із міськради

Читать на русском
Годунков заявив, що судитиметься із Зеленським через те, що чиновника зі скандалом вивели із зали засідань Бориспільської міськради.
Слово і Діло

Президент Володимир Зеленський у Борисполі змусив секретаря Бориспільської міськради Ярослава Годунка залишити офіційну зустріч після представлення нового голови Київської облдержадміністрації Михайла Бно-Айріяна та під час обговорення проблем фінансування місцевої лікарні. Після завершення зустрічі Зеленський сказав, що звернеться до СБУ, щоб «розібрались із цим чортом». «Слово і Діло» звернулося до юристів, щоб вони дали правову оцінку інциденту в Бориспільській міськраді.

На думку керівника аналітичної групи «Левіафан» Миколи Мельника, навіть якщо у Годунка є судимість, то вона вже погашена. Відповідно, будь-якого права обзивати цю людину у президента немає.

«Це була робоча зустріч чи сесія міськради? Ніхто чітко не зазначає, що це була за подія. Якщо це була сесія міськради, то ми маємо справу із перешкоджанням діяльності райради. Якщо це була просто зустріч, під час якої президент змусив вивести цю людину із зали, це називається самоуправство. І це також кримінальна діяльність», – вважає Мельник.

За його словами, Зеленський повів себе некоректно. Враховуючи те, що чиновник балотується за мажоритарним округом, президент поставив під сумнів можливість обиратися людині, яка має судимість.

Зеленський призначив нового голову Київської ОДАПрезидент України Володимир Зеленський призначив Михайла Бно-Айріяна новим головою Київської ОДА.

На думку експерта з конституційного права Олександра Москалюка, невідомо в якому статусі були люди, які виводили секретаря райради із приміщення. Також він зазначив, що незрозуміло, чому президент вирішив звертатись до СБУ щодо чиновника райради.

«По-перше, це не компетенція СБУ, по-друге – посада секретаря міськради – це виборна посада і в якій частині тут застосовується компетенція СБУ? У чому розбиратися? Це питання до людей, які його обрали», – сказав юрист.

Зрештою, під час зустрічі піднімалося питання фінансування Броварської лікарні, і якщо президент хотів розібратися чому не вистачало грошей, то, на думку Москалюка, бажано було почитати Бюджетний кодекс і розібратися в питаннях міжбюджетних трансфертів, дотацій, субвенцій на якомусь базовому рівні, щоб орієнтуватися в цих питаннях.

Нагадаємо, чиновник, якого вигнали із зустрічі в Борисполі, заявив, що судитиметься із Зеленським.

Також ми повідомляли, що Зеленський представив нового голову Київської ОДА.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: