На ЧАЕС ввели в експлуатацію новий конфайнмент

Читать на русском
Відтепер Україна відповідає за обслуговування конструкції, а також за демонтаж первинного саркофагу, який був побудований відразу після аварії.

Євросоюз в середу, 10 липня, передав Україні в експлуатацію новий постійний саркофаг над четвертим блоком Чорнобильської атомної електростанції.

Про це повідомляє представництво ЄС в Україні в Facebook, пише «Слово і Діло».

Відтепер Україна відповідає за обслуговування конструкції, а також за демонтаж первинного саркофагу, який був побудований відразу після аварії.

«ЄС вітає офіційну передачу українській владі постійного саркофагу - нового безпечного конфайнмента, - який побудували на місці катастрофи на Чорнобильській атомній електростанції 1986 року», - йдеться в повідомленні.

ЧАЕС 32 роки потому: що змінилося в зоні відчуження та в чому нова небезпека?В Україні сьогодні, 26 квітня, роковини аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Чи змінилося щось у мертвій зоні?

Крім того, в представництві відзначили, що очікують якнайшвидшого завершення будівництва нового тимчасового сховища використаного ядерного палива.

«Це буде ще одним великим кроком для перетворення епіцентру трагічної аварії 1986 року на стабільне і екологічно безпечне місце», - підкреслили делегації ЄС.

«Через 22 роки після організації Чорнобильського фонду «Укриття» новий безпечний конфайнмент запущений в експлуатацію і передається Україні. Міжнародне співтовариство зібрало EUR 1,5 млрд на реалізацію проекту. Внесок Європейського банку реконструкції і розвитку становить понад EUR 700 млн. НБК прослужить, мінімум, 100 років і допоможе вирішувати завдання розбирання саркофагу над четвертим реактором», - написав у Facebook старший радник із зовнішніх зв'язків ЄБРР Антон Усов.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про візит президента в Чорнобильську зону 10 липня.

Раніше голова МЗС Франції відвідав Чорнобиль та оглянув новий саркофаг.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: