Нове укриття над ЧАЕС ввели у режим пробної експлуатації

Читать на русском

Новий безпечний конфайнмент над зруйнованим енергоблоком №4 Чорнобильської АЕС переведено у режим пробної експлуатації.
Нове укриття над ЧАЕС ввели у режим пробної експлуатації.Фото: Державне спеціалізоване підприємство «Чорнобильська АЕС».l

Новий безпечний конфайнмент (НБК) над зруйнованим енергоблоком №4 Чорнобильської АЕС переведено у режим пробної експлуатації.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє прес-служба Державного агентства з управління Зоною відчуження у Facebook.

Новий конфайнмент ЧАЕС не введуть в експлуатацію в грудні, як обіцяв ПорошенкоПорошенко не виконав обіцянку про те, що новий безпечний конфайнмент ЧАЕС буде введений в експлуатацію в грудні 2018 року.

«22 квітня новий безпечний конфайнмент переведено у режим пробної експлуатації. Під час пробної експлуатації практично все обладнання і системи НБК працюватимуть у проектному режимі протягом 72 годин. Завдання пробної експлуатації — переконатися, що усе обладнання та устаткування виконує свої функції. Крім цього, робота у такому режимі дозволить перевірити рівень кваліфікації, отриманий персоналом ДСП ЧАЕС при навчанні», - йдеться у повідомленні.

Тема випробувань протягом пробної експлуатації — умовне проведення демонтажу нестабільних конструкцій об'єкта «Укриття».

Після проведення пробної експлуатації проект перейде до етапу дослідно-промислової експлуатації. Для цього ЧАЕС має отримати відповідний дозвіл на підставі документів, які будуть складені за результатами пробної експлуатації. Дослідно-промислова експлуатація триватиме не більше 1 року.

Після цього ЧАЕС отримає ліцензію і перейде до експлуатації НБК і демонтажу нестабільних конструкцій об'єкта «Укриття».

Нагадаємо, в ніч з 25 на 26 квітня 1986 року на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції сталася аварія. Найбільша техногенно-екологічна катастрофа сучасності.

Об’єкт «Укриття», зведений у 1986 році, поступово руйнувався.

У 2004 році було проведено тендер на проектування і спорудження нового «саркофагу» - нового безпечного конфайнмента. Його будівництво розпочалось у 2012 році. 29 листопада 2016 року на об’єкт «Укриття» було насунуто Арку Нового безпечного конфайнмента.

За задумом проектувальників, нова споруда зможе вирішити проблему, як мінімум, на сто років, хоча ліквідувати станцію планують у 2065 році.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: