ЧАЕС 32 роки потому: що змінилося в зоні відчуження та в чому нова небезпека?

Читать на русском
Володимир Борейкоеколог

26 квітня 1986 року вибух реактора на Чорнобильській АЕС, який за викидами радіонуклідів рівноцінний 50 скинутим на Хіросіму атомним бомбам, змінив життя мільйонів людей, а в деяких – узагалі забрав. Сьогодні виповнюється 32 роки з моменту однієї з найстрашніших катастроф в історії людства. Наразі «оживити» мертву зону часто обіцяють політики. Так, чинний міністр екології ще два роки тому обіцяв представити стратегію розвитку території відчуження. Трохи згодом віце-прем'єр-міністр України Володимир Кістіон заявив, що в Київській області поруч із зоною відчуження ЧАЕС збудують сховище для відпрацьованого на атомній електростанції палива. Сьогодні, віддаючи шану трагедії, президент України заявив, що сучасна Чорнобильська зона має стати місцем нових прогресивних технологій, територією змін.

«Слово і Діло» вирішило з’ясувати, чи змінилося щось на краще в мертвій зоні через 32 роки після аварії.

Директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко наголосив, що зміни відбуваються, але, на жаль, не в кращий бік.

На його думку, наразі політики роблять ті самі помилки, які вже колись призвели до трагедії, а тепер такі помилки можуть становити нову небезпеку.

«Зокрема, йдеться про будівництво сховища для ядерних відходів. Це навіть у психологічному плані вже недоречно. Тим більше в екологічному», – зазначив він.

Еколог пояснив, що сховища, як правило, мають тенденцію вибухати, тому потрібно робити висновки з минулого.

«За кілька кілометрів від Києва за погодження місцевої влади, без референдуму, погодження мешканців ухвалил таке рішення. При цьому особливого контролю за будівництвом немає, на жаль», – додав Борейко.

Ядерне сховище біля величезного мегаполіса не зважиться будувати жодна країна світу. В 90-ті роки ще було якесь розуміння ситуації, але що далі, то більше стало популістських намірів.

Крім того, в зоні досі не нейтралізований радіонуклід. Час його дії – мільйони років, уточнив експерт.

«Потрібен біологічний час. Немає жодної можливості нейтралізувати наслідки повністю. Тому всі плани з турами до зони ЧАЕС, поїздки, вилучення землі та відведення її для господарювання недопустимі. Це просто свідчить про нерозуміння базових законів фізики та хімії. Зона досі не є безпечною», – констатував еколог.

Ба більше, саму зону фактично не контролюють належним чином, наголосив він.

Роковини Чорнобильської катастрофи: 32 обіцянки політиківРівно 32 роки тому сталася аварія на Чорнобильській атомній електростанції. Слово і Діло зібрало обіцянки політиків на цю тему.

«До зони можуть заїхати, крадуть метал, ліс. Потрібно встановити контроль та заборонити спорудження ядерного сховища. Ми знову можемо отримати серйозну проблему. І що далі, то більше з’являється розмов про те, що до зони можна в’їжджати, щось будувати. Це не так. На жаль, немає в нас такого зеленого руху, як в Європі, щоб хоч щось змінити», – резюмував Володимир Борейко.

Що для допомоги чорнобильцям та розвитку зони відчуження зробили політики, читайте в нашому матеріалі «Роковини Чорнобильської катастрофи. 32 обіцянки політиків».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: