Чим небезпечні розмови про телеміст із Росією?

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог

Ситуація з проявом проросійських настроїв – це дуже серйозно. Таке ігнорувати не можна, особливо історію з телемостом. Це легалізація російської пропаганди й відновлення зв'язку з Росією, хоч поки й не в державних інститутах, але вже в легітимній формі, оскільки йдеться про телебачення.

Таку думку в своєму блозі висловив політолог, директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко, передає «Слово і Діло».

За його словами, процес почався не сьогодні, а ще минулого року – з легалізації Медведчука. Для початку за згодою Петра Порошенка він став переговірником у Мінському процесі, а потім була взагалі здійснена фатальна помилка. У команді екс-президента ніяк не перешкоджали скуповуванню ним телеканалів.

Чи позбавлять NewsOne ліцензії через спроби провести телеміст із російським телеканаломЮрист не бачить особливих перспектив у справі про державну зраду, яку відкрила Генпрокуратура щодо спроби українського телеканалу провести телеміст з РФ.

«Розпочавшись минулого року, медведчукізація нашого телевізійного простору триває. І навіть вийшла на новий рівень із Росією. Таким чином нас нібито намагаються інтегрувати в російський телевізійний простір. У 2014 році закрили, відрізали від пропагандистського телевізійного впливу Росії, а зараз намагаються повернути, причому нахабним чином», – зазначив Фесенко.

Зрозуміло, що в усьому цьому є політична мета, технологія. Так само, як і у візиті Медведчука та Бойка під час президентських виборів і зовсім нещодавно до Росії. Телеміст – це просто нова акція під вибори. Від неї, звичайно ж, виграв би Медведчук. І побічно Порошенко, що помітно за рейтингами його партії «Європейська солідарність», уточнив він.

«Але забудемо про інтереси та рейтинги, адже є пряма загроза національній безпеці. А тому Офіс президента, РНБО, СБУ та Рада з питань телебачення і радіомовлення мають на ситуацію реагувати. Шукати способи не допустити легітимації російської пропаганди, її повернення в наш телепростір. І це дуже небезпечний виклик, тому що далі буде лише гірше. Потрібно продумати комплекс заходів і дій, як це зупинити», – підкреслив експерт.

Він не виключив, що може виникнути ще одна проблема.

Якщо держава не буде адекватно й ефективно реагувати на те, що відбувається, ми зіткнемося з поверненням у 2014 рік або підберемося до нового Майдану.

Адже якщо не буде реакції, почнуться прямі дії активістів, що може стати приводом для Москви почати нові сепаратистські акції в російськомовних регіонах. І це небезпечно, це спусковий гачок, тому державні органи мають діяти на випередження. Щодо самої теми реваншу, то, безумовно, він не випадковий, додав Фесенко.

«По-перше, це технологія під вибори. Це простежується в діях Медведчука та інших товаришів. З іншого боку, паралельно відбувається перехідний період від однієї влади до іншої. І тут проблема навіть не в Медведчуку, він якраз діє, зважаючи на свої передвиборчі інстинкти й політичну логіку. Спробував одного разу – пустили, значить, піду далі. Як у відомому прислів'ї: дали палець – відкусить до ліктя», – пояснив він.

За його словами, в цих умовах потрібно розуміти й логіку багатьох інших людей, які були незадоволені тим, що відбувалося останні 5 років, а таких дуже багато. В тих же судах, де багато призначенців і Ківалова, і Портнова.

«Усі ці роки люди тихесенько сиділи, особливо не реагуючи. Ними керували, а тепер, коли не стало кому керувати, почали вилазити з усіх щілин із дуже дивними рішеннями. Так, іноді на них, можливо, й здійснюють політичний і корупційний вплив, але дуже часто ці судді діють так просто тому, що ціннісно вони на боці Клюєва, Шарія та багатьох інших і тепер не бояться це показувати», – констатував політолог.

Такі люди є і в прокуратурі, і в Державному бюро розслідувань. Різні начальники, великі й маленькі, втратили страх. І річ не лише в реванші – різко зріс рівень некерованості. До того ж посилилося відчуття безкарності та вседозволеності, наголосив він.

«Психологічне відчуття того, що всі обмеження зняті, стало передумовою для всіх тих людей, які хочуть повернення, і не Клюєва та Шарія, а старих часів. І мимоволі намагаються їх своїми діями повертати», – резюмував Володимир Фесенко.

Читайте, що пропонують партії в своїх програмах щодо окупованих територій.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: